Xocolata Amatller ha obert un comerç en un local històric i protegit del Born. Es tracta de la botiga que durant un segle va ser Casa Calicó, una firma especialitzada en articles i xarxes de pesca i que el 2017 es va traslladar al carrer d’Àvila, 94 per l’augment del preu de lloguer. Amatller és una de les marques de la firma xocolatera del grup Simón Coll, nascut el 1840 a Sant Sadurní d’Anoia. L’espai es troba a la plaça de les Olles, 9, just davant del restaurant Cal Pep.

Restaurat el mobiliari, el taulell i el mosaic hidràulic
La botiga acaba d’obrir. De fet, ho ha fet aquest dissabte, 14 de desembre. A principis de desembre, les obres estaven molt enllestides i l’obertura era pròxima, va explicar llavors al TOT Barcelona Alberto Mejías, un dels fundadors de la plataforma Emblemàtics Barcelona i van confirmar fonts de Simón Coll. La firma xocolatera ha restaurat el mobiliari, el taulell i el mosaic hidràulic, amb motius geomètrics i florals. El local forma part del Catàleg del Patrimoni Arquitectònic, Històric-Artístic i Paisatgístic dels Establiments Emblemàtics de Barcelona, elaborat per l’Ajuntament el 2016, en la categoria E2 (establiments d’interès), i els elements arquitectònics originals, interiors i exteriors, s’havien de preservar.

Un centre de divulgació de la xocolata
Ara fa un any, la CEO de Simón Coll ja va explicar a aquest mitjà que treballaven per fer quelcom “maco i romàntic”, perquè Xocolata Amatller va néixer al Born el 1797, una data que apareix en un dels rètols de la façana. El comerç inclou un centre de divulgació de la xocolata, amb un espai audiovisual, batejat com a Sala Amatller Born, en el qual es podrà fer un “viatge a la Barcelona de Xocolata Amatller”. Si bé la xocolateria incorpora una barra amb tamborets, l’establiment no funcionarà com un bar o granja, sinó que més aviat està pensat per fer-hi degustacions.

Mejías destaca que Amatller és una marca de xocolata tradicional de Barcelona, que s’instal·la molt a prop d’on va néixer, i se suma a l’oferta gastronòmica de la plaça de les Olles, un emplaçament que travessa “un moment dolç”, amb Cal Pep, la Catalana i la cocteleria Mariposa Negra, entre altres establiments.

Aquest és el tercer establiment que Xocolata Amatller obre a Barcelona, després de la Casa Museu Amatller, al passeig de Gràcia, 41, i Xocolata Amatller, al carrer de Mallorca, 269. Recentment, Simón Coll ha inaugurat un comerç a Mallorca, 249, a tocar de la rambla de Catalunya, i disposa de locals a Sant Sardurní d’Anoia: l’Espai Xocolata Simón Coll, al carrer de Sant Pere, 37, i la Bomboneria-Obrador Simón Coll, a Hospital, 1.

Un local dedicat al món de la pesca durant més d’un segle
La història de Casa Calicó es remunta a l’any 1850, quan José Borrull Gibert va obrir una fàbrica d’utillatge i xarxes a la plaça de Montcada per proveir els pescadors. Després de la mort del fundador, la vídua Rosa Alier i els seus fills van traslladar la botiga al local de la plaça de les Olles, que fa cantonada amb el carrer de Rere Palau. La família Calicó es va quedar amb el negoci el 1931 en un moment en què travessava una crisi. No obstant això, amb els anys, Casa Calicó es va convertir en un “un referent en el món de la pesca, tant industrial com esportiva”, diu el web de la ruta d’establiments emblemàtics. La coneguda marca de canyes Kali va néixer a Casa Calicó.

El web dels establiments emblemàtics destaca del local que “els cinc portals disposen d’una fusteria simple arran de façana”. En el seu moment, Casa Calicó tenia dos accessos i la resta de portals eren aparadors. La botiga disposava de rètols amb els productes de la botiga que no eren originals. Just a la cantonada amb el carrer de Rere Palau, dos rètols de metall, que es conserven una mica oxidats, incorporen el nom de Calicó.
