Continua el degoteig de la pèrdua d’establiments històrics a la ciutat. La bacallaneria Ros, amb una història de 95 anys al barri de Gràcia, al carrer de Torrijos, 8, abaixarà la persiana dissabte 27 de juliol. Fundada el 1929, la bacallaneria Ros és una referència de comerç de proximitat, amb tres generacions darrere del taulell i a tocar de l’antic mercat de l’Abaceria. L’actual propietari, en Miquel Ros, ha explicat a l’Independent de Gràcia per què plega: “Fa 43 anys que estic aquí de dilluns a dissabte i durant molts anys fins i tot dissabte tarda”. “Me piro”, ha escrit en un calendari que ha penjat a tocar del taulell. És, de fet, una jubilació una mica anticipada, perquè el propietari té 62 anys. “Molta gent em pregunta on aniran ara, i jo els recomano el mercat; ja estic cansadet”, admet.
A la bacallaneria s’hi venen olives de tota mena, conserves, bacallà, begudes i alguns plats preparats que fa la mare del Miquel. Tot un referent gastronòmic a la Vila de Gràcia que tanca ara una etapa de tres generacions dedicades en cos i ànima al negoci familiar.

Hi pot haver relleu?
“Hi ha una persona interessada que vendria més o menys el mateix, però el nom canviarà”, avisa en Miquel, que no dona gaires més detalls. El negoci el va obrir el seu avi al barri, el va continuar el seu pare i ara ell marxa després de 44 anys treballant-hi, és a dir, des dels 18 anys. Reconeix una certa nostàlgia i la sensació de marxar deixant “penjats” els clients, però alhora vol jubilar-se per desconnectar després de tota la vida dedicada a un ofici, el de comerciant, molt dur i sovint no gaire agraït.
Sigui com sigui, el dia 27 de juliol abaixa la persiana, i ho vol fer amb una petita festa. Farà un refrigeri i copes de cava per als clients.