Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Escapada a La Rioja: un hotel amb història, cellers centenaris i pintxos al carrer del Laurel

Tot i estar a les portes del pont de la Puríssima i de les vacances de Nadal i Cap d’Any, moltes de les persones que faran una escapada probablement encara no han decidit on aniran. A una distància raonable de Barcelona, La Rioja és un lloc ideal on passar dos o tres dies per gaudir d’una bona gastronomia, conèixer l’arquitectura i l’art de Logronyo i endinsar-se en la cultura del vi. El “vi de Rioja”, tal com es diu oficialment, és per on pivota bona part de la vida i la indústria d’aquesta terra. Allotjar-se a l’hotel Áurea Palacio de Correos de Logronyo, visitar els cellers centenaris de les Bodegas Franco Españolas, dinar o sopar al restaurant emblemàtic Wine Fandango, passejar pel carrer de la Ruavieja (on el 1680 ja es fabricaven unes 330.000 cànteres de vi, l’equivalent a 5,2 milions de litres) i degustar pintxos al conegut carrer del Laurel són algunes de les propostes recomanables durant un viatge a La Rioja i la seva capital, Logronyo. També és obligat fer una visita a la Cocatedral Parròquia Santa María de la Redonda i veure El calvari de Miquel Àngel, i apropar-se fins al barri de la Estación del municipi d’Haro, on hi ha la concentració més gran de cellers centenaris del món. A Haro, a més, els formatgers poden descobrir la fàbrica de Los Cameros, mestres formatgers des del 1961.

La terrassa de l’Áurea Palacio de Correos, a Logronyo / Eurostars

L’Áurea Palacio de Correos, l’únic cinc estrelles de Logronyo 

L’Áurea Palacio de Correos és sens dubte el millor hotel de Logronyo. Amb cinc estrelles és l’únic d’aquesta categoria de la ciutat. Pertany a la companyia Eurostars del Grup Hotusa, fundat per l’empresari gallec Amancio López Sejias a Barcelona el 1977. Amb el projecte Áurea, Eurostars recupera edificis històrics d’una ciutat i els converteix en hotels. Fins ara, en sumen quatre. A més del Palacio de Correos, la cadena compta amb l’Áurea Casa Palacio Sagasta (Cadis), l’Áurea Ana Palace (Budapest) i l’Áurea Convento Capuchinos (Segòvia). L’Áurea Palacio de Correos de Logronyo ha recuperat l’antic edifici de Correus, abandonat durant anys. “Quan va tancar Correus, l’immoble es va començar a deteriorar, però no es podia enderrocar. El van arribar a apuntalar i va estar rodejat de tanques. Quan van dir que obririen un hotel de cinc estrelles, la ciutadania es va posar molt contenta. Molts dels vins de Rioja són de cinc estrelles. Si no tens visitants de cinc estrelles, no consumiran els vins de cinc estrelles. No es podrà donar un servei de cinc estrelles”, sosté la guia turística Amelia Pereira, al capdavant de l’agència Amelí Rioja Tours, essencial per conèixer la història de La Rioja i del “vi de Rioja, no vi de La Rioja”.

La finca on està l’Áurea Palacio de Correos és quasi centenària. El va construir l’arquitecte Agapito del Valle Frías. Es va començar a edificar el 1927 i es va inaugurar el 1932. D’estil neobarroc, com a oficina de Correus va funcionar fins al 2004. Eurostars el va recuperar com a hotel el desembre del 2021, ara farà quatre anys. A més de l’estructura de l’edifici, altres elements que recorden el seu passat són la porta principal, que conserva l’arc de mitja punta i els lleons de la façana (antigues bústies), i les postals i cartells dels passadissos. El rètol més antic és del 1900 i el més nou del 1979. Amb 41 habitacions, l’Áurea Palacio de Correos disposa també de restaurant propi, gimnàs, estació termal i aparcament. Està situat al cor de Logronyo, a la plaça de San Agustín. “És un lloc al qual m’agrada anar. La plaça de Sant Agustín és un lloc emblemàtic de la ciutat i la terrassa de l’hotel té unes vistes espectaculars”, destaca la guia turística.

La Taberna del Tío Blas, al carrer del Laurel / Jordi Subirana

El ‘Matrimonio’, el pintxo per excel·lència del carrer del Laurel

Amb desenes de restaurants i bars, no anar de pintxos al carrer del Laurel és un pecat. I no provar el Matrimonio, del bar Blanco i Negro, un altre. El Blanco i Negro és l’establiment més antic de la zona. Va ser fundat a finals del segle XIX i al llarg dels anys s’ha especialitzat en el pintxo Matrimonio -anxoves (en oli, curades en vinagre i semicurades) amb pebrot verd fregit en un panet calent acabat de coure-, i la brotxeta de formatge de cabra. L’oferta gastronòmica i vinícola del carrer del Laurel és enorme. Altres dues parades obligades són El Perchas, on el pintxo és orella arrebossada o picant, i Soriano, on se serveix un xampinyó a la planxa amb gamba. La clau per recórrer el carrer del Laurel és “un bar, un pintxo, un vi”, descobreix la guia turística Amelia Pereira.

Visitants a les Bodegas Franco Españolas / Bodegas Franco Españolas

Les Bodegas Franco Españolas, un celler centenari al costat del riu Ebre

Les Bodegas Franco Españolas van ser fundades el 1890. Mentre l’inici de la producció vinícola a Logronyo data del segle XVI, al carrer de la Ruavieja, els grans cellers van aterrar a la ciutat el segle XIX. Les Bodegas Franco Españolas van ser fundades per un francès, Frederick d’Anglade Saurat “que fugia de la fil·loxera”, diu la directora d’enoturisme del celler, Elena Pilo. Ubicades al mateix Logronyo, al costat del riu Ebre, visitar-les suposa entrar un edifici patrimonial de La Rioja. De fet, aquest celler de La Rioja assegura que va ser pioner a obrir-se al públic ja fa dues dècades i aquest 2025 esperen arribar als 80.000 visitants. Entre les joies que amaga hi ha un arxiu fotogràfic dels més importants del món dels cellers i un “ampoller històric”, amb ampolles centenàries. La més antiga és del 1904. El preu mitjà de les ampolles històriques se situa en els 400 euros, però n’hi ha que són úniques i s’han subhastat.

l’edifici de les Bodegas Franco Españolas, a Logronyo / Jordi Subirana

Present en més de 80 mercats, entre la producció de las Bodegas Franco Españolas destaca el vi Más Diamante, el primer red blend de La Rioja, promocionat en el seu moment per Rosalia, i el Bordón Viña Sole, un blanc que el celler ha convertit l’anyada de 2018 en un Gran Reserva amb una edició limitada de 7.957 ampolles. En temps de canvis de consum i pel sector vinícola (pel canvi climàtic, la situació geopolítica i la guerra aranzelària), Pilo opina que “cal apostar per la creativitat”.  

El restaurant Wine Fandango de Logronyo / Wine Fandango

Wine Fangando, un restaurant de referència

Una parada gastronòmica obligada de Logronyo és el restaurant Wine Fandango. Obert fa més d’una dècada, l’establiment ocupa els baixos de l’antic palauet Vara del Rey. Durant tot el segle XX, el palauet va ser el Gran Hotel de Logroño, un lloc de referència per als ciutadans. A Wine Fandango, tradició i innovació es donen la mà. “Som innovadors, som memòria”, diuen. Amb una cuina arrelada al producte local i una carta amb més de 100 vins, Wine Fandango destaca també per organitzar dos cops al mes esdeveniments vinícoles com La Cata Fandanguera i la Winelover Experience, que esgoten les reserves en hores, i dedicar els dijous al món dels pintxos. Els fundadors de Wine Fandango són els germans Richi i Josemi Arambarri, dels cellers Vintae. El xef executiu és Luis Arrufat -autor del llibre Arroz, técnica i esencia, amb una trentena de receptes-, i el cap de cuina, Sugai Larrazabal, al capdavant dels fogons des del primer dia. Wine Fangando té dos restaurants més, un a Formentera, i l’altre a Catalunya, concretament a Salardú, als peus de l’estació de Baqueira Beret, subratlla la directora de màrqueting, Isabel García Castellanos.

‘El Calvari’, de Miquel Àngel, a la Cocatedral Parròquia Santa María de la Redonda / Cocatedral Parròquia Santa María de la Redonda de Logronyo

‘El Calvari’, de Miquel Àngel

A Logronyo, val la pena també entrar a la Cocatedral Parròquia Santa María de la Redonda. Allí sorprèn trobar-se amb un quadre original de Miquel Àngel Buonarroti. Es tracta d’El Calvari, que l’artista va pintar el 1545 per Vittoria Colonna, la muller de Francisco d’Ábalos, “marquès de Pescara i general dels exèrcits imperials, mort a la batalla de Pavia el 1525”, recull un text de la cocatedral. El procés fins a acabar el quadre -un oli sobre taula de noguera- va ser llarg. Miquel Àngel va fer diferents esbossos que es conserven al Museu del Louvre de París, la Galeria Uffizi de Florència i al British Museum de Londres.

Una furgoneta antiga de Los Cameros, a Haro / Jordi Subirana

Formatges Los Cameros, entre cellers centenaris a Haro

Una manera tranquil·la de viatjar fins a La Rioja és fer-ho amb tren, amb arribada a Logronyo i tornada des d’Haro, on hi ha la concentració més gran de cellers centenaris del món, als voltants del barri de l’Estación: Cune, Gómez Cruzado, La Rioja Alta, Bodegas Bilbaínas-Viña Pomal, Bodegas Muga i Bodegas Roda. I si el viatger és amant dels formatges val la pena que visiti la fàbrica de Los Cameros. La formatgeria va ser fundada el 1961 per Jesús Martínez i Justi González i ara el negoci l’encapçalen els seus fills. A l’any, Los Cameros fabrica més de 2.000 tones de formatges artesanals. Van començar amb el formatge fresc i ara s’han especialitzat en formatges amb escorça natural. Los Cameros exporten a una vintena de països i el 2023 el seu formatge de mescla “Etiqueta Roja” va rebre el premi Alimentos d’Espanya, que atorga el ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. I juntament amb altres tres formatgeries, Los Cameros elabora el formatge camerano, una denominació d’origen protegida de cabra de la serra de Los Cameros, a la mateixa Rioja.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa