El restaurant històric del Raval Can Lluís es prepara per reobrir el setembre vinent. Ho ha avançat al TOT Barcelona els nous titulars de l’establiment, que de moment prefereixen mantenir l’anonimat. Aquest divendres s’han instal·lat els nous rètols del negoci, en els quals es pot llegir Can Lluís i la data de la inauguració, 1929, tal com es pot veure en les imatges cedides a aquest mitjà per l’Alberto Mejías, un dels fundadors de la plataforma Emblemàtics Barcelona. Can Lluís ha estat des dels seus inicis propietat de la família d’en Ferran Rodríguez, que ha estat al capdavant del local els darrers anys, juntament amb la seva dona, la Júlia Ferrer, fins que va tancar el 2020, en plena pandèmia.
En aquests moments, a l’interior del negoci s’estan fent reformes, però sense canviar la distribució del restaurant. La intenció dels nous titulars és ser fidel a la història de Can Lluís i mantenir l’essència. Recentment, per exemple, s’ha reparat el rellotge i la cafetera del restaurant. També es mantindran el punt del menjador interior en el qual va esclatar una bomba el 23 de gener del 1946 i les làmpades antigues. La part que s’haurà de fer nova és la cuina. “No volem treballar amb pressa. Volem fer la remodelació amb cura”, comenten fonts del negoci. Tal com ja va informar el TOT, el juliol passat l’Ajuntament va donar un permís d’obres per reformar l’establiment i mantenir-hi l’activitat.
Oferirà cuina catalana tradicional
La idea dels nous titulars és oferir cuina catalana tradicional, amb productes catalans que compraran, entre altres llocs, al mercat de Sant Antoni, molt pròxim on es troba el restaurant, al carrer de la Cera, 49. Ara mateix, s’està treballant la carta i buscant l’equip de cuina i per al servei de sala, expliquen les fonts consultades. Una de les altres possibilitats que es planteja és que en un futur Can Lluís pugui tornar a organitzar activitats culturals.

La història de Can Lluís es remunta a fa 96 anys. El 1929, en Lluís Rodríguez i l’Elisa Viaplana es van quedar una fonda al carrer de la Cera cantonada amb Reina Amàlia anomenada Can Mosques. Curiosament, Can Mosques és el restaurant centenari en el qual s’ambienta la sèrie Ravalear -pendent d’estrenar-se-, dirigida per l’Isaki Lacuesta i en Pol Rodríguez, un cineasta fill dels antics propietaris de Can Lluís. Tot i ser una ficció, la sèrie reviu alguns aspectes de la llarga vida de Can Lluís.
Una bomba va esclatar-hi el 1946
El 23 de gener del 1946, uns anarquistes que eren buscats per la policia van fer esclatar una bomba a Can Lluís. Quatre persones hi van perdre la vida. Dos eren l’avi i el tiet d’en Ferran Rodríguez, germà d’en Xavier Rodríguez, al capdavant del restaurant Els Ocellets de la ronda de Sant Antoni des de fa 40 anys.
Al llarg de prop d’un segle, Can Lluís es va convertir en un punt de trobada d’artistes, escriptors, intel·lectuals i bohemis de tota mena, recordava el desembre del 2021 el Va de Gust. Entre els clients habituals de Can Lluís hi havia Manuel Vázquez Montalbán, Peret, els membres de la Trinca, Ovidi Montllor i Terenci Moix. També es van asseure a les seves taules Vittorio Gassman, Sara Montiel, José Sacristán, Tip i Coll, José Saramago, Joan Manuel Serrat, Tony Curtis, una llarga llista de jugadors del Barça de tots els temps i Carlos Ruiz Zafón, entre molts altres.

Les raons del tancament
Tot i que va tancar durant la pandèmia, les raons de la clausura van ser altres. El restaurant va ser desnonat sense haver rebut prèviament un avís i el cas va acabar als tribunals. Els problemes havien començat quan es van acabar els contractes de renda antiga. La situació es va fer insostenible quan l’edifici es va vendre a un fons immobiliari tres anys després. El 2021, la Júlia Ferrer va explicar a Metrópoli que van passar a pagar uns 3.000 euros de lloguer, una quantitat que no podien assumir. Abans de tancar, el restaurant també va viure un robatori, una ocupació i les destrosses del sostre del lavabo que la propietat no hauria reparat. Un dels temes que tracta Ravalear és l’especulació immobiliària.