El restaurant centenari Can Soteras, famós per haver organitzat la Setmana del Caragol durant més de dues dècades, es convertirà en un McDonald’s. Situat a la cantonada del passeig de Sant Joan amb la Diagonal, l’establiment va tancar el juny del 2020, en plena pandèmia. Des del maig passat, el local està llogat i en aquests moments ja s’estan duent a terme les obres de reforma, segons ha avançat el Periódico.
Tot i ser un restaurant amb més d’un segle de vida, Can Soteras no formava part del catàleg d’establiments emblemàtics de Barcelona que l’Ajuntament va elaborar l’any 2016, ha confirmat un dels fundadors de la plataforma dels establiments històrics de la ciutat Emblemàtics Barcelona, Alberto Mejías, la qual cosa fa que no sigui obligat conservar res del mobiliari ni de la decoració de l’espai. Vinculat durant anys amb la Fundació Ronald McDonald’s, Mejías estima que el restaurant pot obrir entre mitjans de desembre i principis del 2025.
Un menjador al soterrani decorat amb motius animals
Can Soteras també era important per ser la seu de l’Associació Cultural l’Arca de Noè, impulsada per Joaquim Ciervo i Santiago Rusiñol l’any 1927, ha destacat Mejías. El menjador del soterrani estava decorat amb motius d’animals perquè cadascun dels membres de l’entitat s’identificava amb un animal, i entre els quals destacava el cangur, l’animal que identificava Jaume Soteras, el fundador del restaurant, va escriure l’any 2021 al TOT Barcelona el gastrònom i periodista Ramon Roset. En aquestes trobades gastronòmiques a Can Soteras no es podia parlar de política, religió i futbol.

De fonda de traginers a restaurant
Can Soteras va néixer el 1915 quan Jaume Soteras es va fer càrrec de la fonda que hi havia a la Diagonal amb el passeig de Sant Joan i en la qual paraven a menjar els traginers que es dirigien al mercat del Born. L’any 1930, Can Soteras es va transformar en un restaurant especialitzat en cuina tradicional catalana. Amb poc temps, l’establiment es va convertir en un referent de la gastronomia barcelonina, organitzant tota mena d’esdeveniments i celebracions familiars.
“Els dimarts Can Soteras era punt de peregrinació dels incondicionals de la tradicional escudella i carn d’olla, un plat que aquest dia de la setmana no hi va faltar mai, fos l’època de l’any que fos”, va recordar Roset al TOT. Segons Mejías, els anys 60 i 70, van ser les dècades daurades de Can Soteras.
Als anys 80, es va començar a organitzar la Setmana del Caragol. A Can Soteras es feien tota mena d’àpats amb grups molt diversos i els caragols n’eren una de les especialitats. El periodista Joan Poch Soler va parlar de la Setmana del Caragol (quan aquesta ni existia) en una crònica en un diari. Molta gent es va interessar i els responsables de Can Soteras ho van veure com una oportunitat. D’aquesta manera va néixer, la Setmana del Caragol, i de retruc la Confraria Gastronòmica del Caragol, en la qual es va arribar a cuinar fins a 14 plats diferents amb caragols.