El Cafè de l’Acadèmia era un restaurant clàssic del barri Gòtic entre els anys 90 i les dues primeres dècades del segle XXI. Va obrir l’any 1987 al carrer dels Lledó, 1, i sobretot destacava per la terrassa força tranquil·la que tenia a la plaça de Sant Just. Com molts altres negocis, i coincidint amb la pandèmia, l’establiment va abaixar la persiana. Aquest estiu, el restaurant ha reobert de la mà del grup de restauració San Telmo, amb el mateix nom i al mateix lloc, i també amb la terrassa de la plaça de Sant Just, un oasi de pau.
La millor manera d’arribar al Cafè de l’Acadèmia és amb la línia 4 del metro, amb parada a Jaume I. Del bullici del carrer de Jaume I fins a la quietud de la plaça de Sant Just hi ha molt poca estona caminant. I allà és on es troba el Cafè de l’Acadèmia renovat, un establiment de cuina catalana tradicional, amb una carta amb tapes i platets sense gaires sorpreses, i un menú de migdia que costa 16,90 euros.

Tapes i plats de tota la vida
Entre les tapes, hi ha les de tota la vida: l’amanida russa amb ventresca, els seitons fregits, les braves, l’esqueixada de bacallà, els calamars a l’andalusa… La carta incorpora plats no aptes per a les persones amb el colesterol alt, com els ous fregits amb patates i xistorra, i clàssics del mar com el bacallà amb samfaina, els musclos amb tomàquet, ceba i vi blanc i els sipions amb mongeta de Santa Pau i botifarra del Perol. També cuinen caragols amb romesco, cap i pota, mandonguilles casolanes amb sèpia i macarrons del cardenal gratinats, i compten amb taules d’embotits i formatges per tots aquells clients que no volen entaular-se.

El Cafè de l’Acadèmia obre tots els dies entre les 12.00 hores i mitjanit, amb cuina ininterrompuda fins a les 23.30 hores, i ofereix també esmorzars de forquilla. Està decorat com si es tractés una casa de menjars tradicionals, amb rajoles, parets de pedra i obra, sostres amb bigues de fusta, taules de marbre i cadires de fusta. La intenció del grup San Telmo és apostar pels productes locals, com el pa del forn Vilamala i els formatges de Casa Carot.