Torna el Petit Mercat de Mercats! Serà els dies 10 i 11 de maig al Mercat de Sant Antoni (Tamarit – Comte Borrell). Es tracta d’una versió reduïda de la fira Mercat de Mercats, que té com a principal objectiu fomentar l’alimentació de proximitat i de qualitat, així com destacar la diversitat gastronòmica del territori amb un seguit d’activitats, com ara xerrades, showcookings amb reconeguts xefs, tallers, animacions infantils, música en directe i tapes i cuina de mercat.
El Petit Mercat de Mercats és una iniciativa promoguda per l’Institut Municipal de Barcelona (IMMB) amb l’objectiu de traslladar l’essència de la fira Mercat de Mercats a diferents barris, en estreta col·laboració amb els mercats i el seu entorn. Enguany, l’esdeveniment s’inclou en la programació de Regata Cultural amb motiu de la celebració de la Copa Amèrica a Barcelona.

Els comerciants de Sant Antoni oferiran els seus productes
El producte de qualitat serà el protagonista indiscutible de la fira, de la mà dels comerciants del Mercat de Sant Antoni, que en seran els màxims representants des de les seves parades.
I és que, durant la fira Petit Mercat de Mercats, els comerciants sortiran a la plaça del carrer Tamarit per oferir a la ciutadania degustacions dels seus productes, representant diferents denominacions del mercat: peix i marisc (La Barca); carnisseria i menuts (Carnisseria Anglada) i bars de mercat (Pinotxo Bar).
En concret, aquesta serà la seva oferta:
- Pinotxo:
- Tapa 5 €: Cues de rap escabetxades amb ceba.
- Tapa 3 €: Cigrons “Pinotxo” amb botifarra negra de ceba.
El tradicional Bar Pinotxo va reobrir les seves portes al mercat de Sant Antoni l’any 2023, mantenint la seva carta de plats tradicionals com les seves tripes, cap i pota i cigrons. El Bar Pinotxo ofereix una de cuina casolana de mercat de tota la vida, feta amb producte de qualitat.
- Carnisseria Anglada:
- Tapa 5 €: ‘Callos’ a la catalana.
- Tapa 3 €: Bombes de carn amb salsa brava.
Carnisseria amb 140 anys d’història familiar: ja ens trobem a la sisena generació al capdavant del negoci. En Joan Anglada es va formar en classes de cuina per millorar la base que li havia ensenyat la seva mare, i van incorporar plats cuinats fets a partir del seu producte fresc, de màxima qualitat i de cuina casolana i tradicional. Els seus plats estrella són els canelons, els ‘callos’ a la catalana, el cap i pota amb cigrons i el melós de vedella a baixa temperatura, entre d’altres.
- La Barca:
- Tapa 5 €: Arròs sense feina amb gambes vermelles.
- Tapa 3 €: Musclos de roca al vapor amb herbes aromàtiques.
És una peixateria del mercat de Sant Antoni, dedicada a la venda de peix singular preparat per emportar, escalfar i consumir. Ofereix plats preparats cuinats amb receptes tradicionals i casolanes catalanes.
També estaran representats restaurants del territori, com Nectari, Pepa Tomate, o l’obrador de pastisseria artesanal ROSAH’S Artisan Pastry. La seva oferta serà la següent:
- Nectari:
- Tapa 5 €: Croquetes de pularda amb espècies mediterrànies i la seva emulsió.
- Tapa 5 €: Caneló gratinat amb tòfona negra.
- Pepa Tomate:
- Tapa 5 €: Brioche de cansalada viada ibèrica a baixa temperatura amb maionesa de miso.
- Tapa 3 €: bunyols d’espinacs amb allioli de mel.
- Rosah’s pastry:
- Tapa 5 €: pastís assassí de xocolata.
- Tapa 3 €: cookie de vainilla.
Els assistents podran comprar les tapes directament als estands.
La fira tindrà un espai amb barbacoes perquè els assistents puguin cuinar “in situ” els aliments frescos adquirits a les parades del mercat, que els paradistes prepararan amb aquest objectiu.
A més a més, per acompanyar el menjar hi haurà diferents barres amb cerveses i aigües -de la mà de Damm-, i de vermut, còctels i refrescos – de la mà de Royal Bliss i Cinzano-.
Tallers gastronòmics i animacions infantils i musicals
La Fira, ubicada al Mercat de Sant Antoni -entre els carrers Tamarit i Comte Borrell- tindrà lloc el divendres 10 i el dissabte 11 de maig d’11 a 22 hores. Durant tot el dia, es duran a terme tot un seguit de tallers, showcookings, animacions infantils i activitats musicals per a tota la família.
L’Aula Gastronòmica serà escenari de tallers culinaris protagonitzats per persones expertes i prescriptors gastronòmics. En aquest sentit, cal destacar els showcookings encapçalats per cuiners de reconeguts per la Guia Michelin, com els xefs Paco Pérez -restaurant Miramar, Llançà-, Jordi Esteve -restaurant Nectari, Barcelona- i Lena Maria Grané i Ricky Smith –restaurant Baló, Barcelona-.
Showcooking d’alta gastronomia amb Paco Pérez
El divendres 10 de maig de 12 a 13 h tindrà lloc el showcooking del xef català amb més estrelles Michelin. Cinc en total, ajuntant les del restaurants Miramar, amb dues Estrelles Michelin des de l’any 2010, les mateixes que Enoteca, situat a l’Hotel Arts de Barcelona, i la del restaurant Cinco de l’Hotel Das Stue a Berlín. Pérez és reconegut internacionalment per la seva capacitat d’innovació i la seva passió per la cuina mediterrània. Amb una dedicació meticulosa als detalls i una creativitat excepcional, cada plat elaborat per Pérez és una obra d’art culinària que captiva els paladars més exigents.
Showcooking d’alta gastronomía amb Jordi Esteve
El xef Jordi Esteve, que comanda els fogons del Nectari també farà un showcooking. Serà el divendres 10 de maig de 16:30 h a 17:30 h. Esteve Va estudiar a la reconeguda escola de cuina i pastisseria Hofmann de Barcelona i ha treballat en algunes de les cuines més importants del país, com per exemple, la del Restaurant de Martín Berasategui, a Sant Sebastià o en el restaurant El Girasol, a Moraira (Alacant), amb dues Estrelles Michelin. També en cuines internacionals com la del restaurant l’Ambroisie a París, amb tres Estrelles Michelin. La combinació entre innovació i tradició és un dels millors secrets del restaurant. Però sobretot, la base d’una cuina basada en la selecció de productes frescos de la millor qualitat, d’origen local i de temporada.

Showcooking d’alta gastronomia amb Lena Maria Grané i Ricky Smith
Per la seva banda, aquest showcooking tindrà lloc dissabte 11 de maig de 12 a 13 h. Grané i Smith són els xefs i propietaris del restaurant BaLó. ‘Ba’ de Barcelona i ‘Lo’ de Londres. Lena es va formar a la ciutat de Barcelona on va tenir l’oportunitat de treballar en cuines de nivell i descobrir la seva veritable passió, el món de la gastronomia. Motivada per créixer i emprendre nous reptes, va decidir traslladar-se a Londres on va començar el tàndem amb Ricky Smith, que després de treballar diversos anys a restaurants de Londres, va prendre la decisió de viatjar a Espanya i desenvolupar els seus coneixements treballant en alguns dels restaurants més prestigiosos de Barcelona. Ambdós han aconseguit fer realitat el seu somni obrint el seu propi restaurant.
En la segona edició del Petit Mercat de Mercats també es duran a terme diferents tallers amb producte de mercat, com per exemple el taller Escabetx: el peix marinat amb més història, impartit per Anna Bozzano; el taller infantil d’hamburgueses que arribarà de la mà del Gremi de la Carn o el d’elaboració de begudes fermentades kombutxa que oferirà Gòtic Ferments. La literatura gastronòmica estarà representada per la xef Maria Nicolau, que presentarà el seu nou llibre Cremo!. Finalment, es duran a terme diferents masterclass i tallers de tastos com el tast guiat de cerveses d’Estrella Damm o les masterclass i degustació de Bitter Cinzano o de combinats de Royal Bliss.
Els infants tindran el seu espai i es podran divertir en una zona especial on podran jugar, dibuixar i gaudir de diferents activitats.
L’escenari acollirà animacions musicals, com espectacles de DJ (DJ Diego Armano, Guille de Juan, Lady Avocado, Lidiuska, Yamamemaru i Jordi) i actuacions de la companyia Taller de Músics.
Els Encants de Sant Antoni i el Mercat Dominical
Els Encants de Sant Antoni també estaran presents a la fira. Hi portaran diferents activitats de dinamització, com un photocall perquè les persones assistents puguin immortalitzar el moment. El dissabte, l’artista Brigitta Lamoure serà l’encarregada d’animar la clientela dels Encants i els assistents a la fira interactuant, xerrant i sortejant vals de compra.
Per la seva banda, El Dominical de Llibre tindrà una exposició sobre la història del Mercat del Llibre Dominical de Sant Antoni, amb textos i imatges que repassen els darrers 85 anys de vida del mercat. També comptarà amb un estand on es vendran llibres, principalment, de temàtica gastronòmica.
El Petit Mercat de Mercats acollirà, també, un estand informatiu de promoció del consum responsable i l’alimentació sostenible, on es compartiran de forma lúdica les eines i recursos disponibles a la ciutat per apropar al públic un tipus de consum amb impacte positiu a les persones, el medi ambient i l’economia. El divendres i el dissabte de 16 a 18 hores, s’oferiran degustacions de la beguda kombutxa de Gòtic Ferments, un projecte exemplar de consum responsable, de proximitat i sostenible.