Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La proliferació de locals de ‘brunch’ transforma el paisatge comercial de l’Eixample

Lilo, Funky Bakers, Billy Brunch, Eat My Trip, Desayuneria, Árbol, Brunch Speciality, Coffe Brunch, Cake Green Berry, Lulu & Flyn, Anita Flow, Federal o La Malcriada Brunch són alguns dels establiments especialitzats en brunch —una mena d’esmorzar / dinar orientat al públic estranger— que es poden trobar a l’Eixample. Detectar aquesta mena de locals és fàcil: generen llargues cues a la porta, els clients acostumen a ser turistes o expats, no se sent parlar català i els plats típics són torrades d’ous escalfats amb advocat, bacó o salmó, trossos de pastissos de pastanaga, bols de fruita, pancakes i gofres amb xarop i altres condiments que fan pinta de ser molt dolços. Fa temps que van aterrar a Barcelona, però en els darrers anys s’ha produït un augment, que es percep en moure’s pels carrers de l’Eixample.

Des de l’Associació de Veïns de la Dreta de l’Eixample confirmen aquest creixement. “En els últims dos anys han crescut com a bolets”, diu al TOT Barcelona el president de l’entitat veïnal, Jaume Artigas, qui, tanmateix, assegura que li han arribat queixes per “l’ocupació” de l’espai públic que provoquen les terrasses i les llargues cues de clients, ja que són locals que, en molts casos, es recomanen a les guies turístiques. Aquesta situació, afirma, ja s’ha traslladat al Districte de l’Eixample, des d’on s’analitzarà “l’afectació que provoca” per tal de valorar si s’han de restringir les llicències per obrir aquesta mena de negocis. 

Els pisos turístics

El menjar que ofereixen i el perfil de clients d’aquests establiments, fan que per a Artigues la seva proliferació sigui un reflex de la tornada del turisme després de la pandèmia i de l’augment d’expats que escullen Barcelona per viure. Aquest punt de vista el comparteix el president de l’Associació de Veïns del Fort Pienc, Joaquim Mallén, que assenyala al TOT que els darrers establiments de brunch que han obert en aquest barri de l’Eixample ho han fet a zones on hi ha pisos turístics, com a la zona de la Monumental, a la del carrer de Marina amb el de Casp i a la de Padilla amb Diputació. “Hi ha dos que abans eren bars tradicionals, però es van reconvertir i van començar a oferir ‘brunch’. L’altre bar, que va tancar per jubilació, el van agafar uns altres propietaris i també el van reconvertir”, assenyala.

Billy Brunch és un altre dels establiments estrella de l'Eixample / Jordi Play
Billy Brunch és un altre dels establiments estrella de l’Eixample / Jordi Play

Des del punt de vista del president de l’eix comercial Cor Eixample, Xavier Llobet, les causes de la proliferació d’establiments especialitzats en brunch són unes altres. Defensa en declaracions al TOT que arran de la pandèmia els barcelonins han canviat certs hàbits, com teletreballar més i, en conseqüència, menjar menys fora de casa. Això ha condemnat a molts bars de tota la vida: els de menú de migdia. “Els negocis s’han hagut d’adaptar a una nova realitat i donar servei els que en volen: els turistes”. Davant mateix de la seva òptica, Llobet Òptics, situada al carrer de Consell de Cent, s’ha donat un cas. El restaurant de menús CDC va convertir-se fa un temps en un local de brunch: Berry Brunch. 

En un altre barri del districte, a Sant Antoni, també han detectat que la febre per les torrades amb advocat o els pancakes ha augmentat, encara que de manera més modesta que a la Dreta de l’Eixample. La presidenta de l’eix comercial SOM Sant Antoni, Lídia Núñez, assenyala que TOT que en el darrer any s’han associat tres negocis d’aquesta mena. Pel que fa al tipus de client, considera que no només són turistes o expats, cada vegada amb més presència a Sant Antoni, també gent jove local. “La joventut està molt ficada en el tema”. Sobre la convivència amb les cafeteries tradicionals, Núñez no hi veu cap problema. Defensa que poden conviure “perfectament” perquè el brunch “no té res a veure” amb la cultura de l’esmorzar d’aquí. “Aquí demanem un cafè i un entrepà a la barra per menjar de pressa i després marxar. L’altre, en canvi, requereix fer cues, seure i esperar”, diu.

“Una modernització”

En aquest sentit, el president de l’Associació Veïnal de Sant Antoni, Pep Sala, comparteix una opinió similar: aquesta mena d’esmorzar / dinar no suposa un risc per a la cafeteria de tota la vida. Creu que a les persones a les quals els agraden els entrepans de fuet, aniran igualment a buscar-los als bars on els serveixen i que, el brunch, per part seva, és només “una modernització” de part dels bars de la ciutat. El que sí que considera que és diferent, però, és la repercussió que tenen les cadenes, com els forns 365 o Vivari, que ofereixen pastes o entrepans a preus més econòmics. “Envaeixen els espais amb contínues obertures de locals i poden fer que surtin perdent els més tradicionals, malgrat que la gent sap que la qualitat no és la mateixa…”, indica. 

Federal Cafè, ubicat al número 39 del carrer de Parlament, va obrir al barri de Sant Antoni abans que comencés la febre del 'brunch' / Jordi Play
Federal Cafè, ubicat al número 39 del carrer de Parlament, va obrir al barri de Sant Antoni abans que comencés la febre del ‘brunch’ / Jordi Play

Les paraules de Salas evoquen una realitat que en els darrers anys ha anat transformant el paisatge comercial de la ciutat: la substitució de comerços de tota la vida per cadenes. Un dels casos que destaca és el del Caffe Sant Marco, que va tancar el passat mes d’octubre i va deixar el carrer de Major de Sarrià on havia estat molts anys. El passat març, però, es va escriure un nou capítol en aquest local del barri de Sarrià. En el lloc del Caffe San Marco va obrir una de les seus de la cadena de cafeteries i pastisseries Vivari.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: John a novembre 14, 2023 | 22:56
    John novembre 14, 2023 | 22:56
    Forns de la cadena de franquícia 365 ara mateix ja sobrepassen els 200 locals a la demarcació de Barcelona. No patiu tant pel turisme i foteu-vos les piles els que pugueu perqué venen que se us menjaran com petits croissants.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa