Un barceloní ha establert la seva particular hegemonia en el clàssic concurs de menjar calçots de Valls. Adrià Wegrzyn va tornar a coronar-se aquest cap de setmana com a guanyador de la peculiar competició per dotzè cop després d’aconseguir menjar fins a 221 calçots.
La trajectòria de Wegrzyn en aquest concurs -un dels grans atractius de la tradicional Gran Festa de la Calçotada de Valls- és pràcticament impecable. Aquest barceloní de 49 anys ha guanyat en dotze de les catorze vegades que ha participat en el certamen i no s’havia tornat a presentar al certamen des d’abans de l’esclat de la pandèmia del coronavirus. Per a l’edició d’enguany, l’home va haver d’ingerir més de tres quilos de ceba dolça per poder revalidar el títol.
Tanmateix, en declaracions a l’ACN després d’aconseguir imposar-se en la competició, Wegrzyn assegurava que enguany la victòria havia estat “tranquil·la” respecte a altres edicions. El barceloní és conscient que en algun moment haurà de retirar-se d’aquest concurs, però remarca que seria tot un “honor” que els seus fills l’acabessin desbancant com a campió en un futur, continuant d’aquesta manera amb l’hegemonia familiar en el certamen.

Èxit de participació i possible rècord de calçots
La victòria de Wegrzyn ha tingut lloc en el marc de 41a edició de la Gran Festa de la Calçotada de Valls, que ha recuperat una celebració sense restriccions sanitàries i que ha fregat xifres de participació prepandèmiques amb gairebé 20.000 assistents. Pel que fa a la collita de calçots, els productors de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls mantenen les previsions optimistes d’arribar als vint milions d’unitats. Es tracta d’una xifra que, de moment, no s’ha assolit mai.
Actualment, la Indicació Geogràfica Protegida només certifica calçots crus, però no tanca la porta al fet que pròximament s’hi puguin afegir altres productes de quarta o cinquena gamma, com podrien ser les salses o les cremes.