El restaurant històric Can Lluís, al carrer de la Cera, 49, es prepara per reobrir. Fonts vinculades al projecte així ho han confirmat al TOT Barcelona. L’establiment va tancar el 2020, durant la primera onada de la pandèmia, i ja no va tornar a obrir. La intenció de la nova propietat, un grup inversor, és que el negoci aixequi de nou la persiana “quan s’apropi l’estiu” per oferir cuina catalana amb un equip de gestió també català. Ara mateix, el local, amb 92 anys d’història, està en obres. Forma part del catàleg de patrimoni elaborat per l’Ajuntament el 2016 en la categoria E3, establiments amb valor patrimonial.
Qui ha avançat la notícia a aquest mitjà és l’Alberto Mejías, un dels fundadors de la plataforma d’establiments històrics Emblemàtics Barcelona. En conversa amb el TOT, els nous titulars del negoci expliquen que volen donar “una segona vida” a Can Lluís. La reforma asseguren que s’està fent amb molta cura, però està anant més lenta perquè els falten alguns materials, com rajoles que hi havia al restaurant, i que s’estan fabricant a Castelló. Mejías afegeix que ja s’han encarregat els rètols del local. Els actuals estan trencats.

Un local marcat per l’explosió d’una bomba
El negoci es dirà igual, Can Lluís. De fet, la propietat vol “preservar la història” del restaurant, un dels favorits de l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán, marcada per l’explosió d’una bomba, en un atemptat anarquista, el 23 de gener del 1946, en plena dictadura. Hi van morir quatre persones, entre les quals hi havia l’avi i el tiet d’en Ferran Rodríguez, el darrer propietari de Can Lluís, juntament amb la seva dona, la Júlia Ferrer. Aquesta ha dit al TOT que fa dos anys una persona es va posar en contacte amb el seu nebot i li va comentar que volia obrir un segon Can Lluís, però no sap si són les mateixes persones que ara volen obrir el restaurant. Recentment, el Pol, fill del Ferran i la Júlia, va veure que l’establiment ja estava en obres.
Tal com es va publicar el 2021, Can Lluís va tancar en plena pandèmia, però havia estat desnonat sense avís i el cas va acabar als tribunals, va explicar Ferrer a Metrópoli. Els problemes del restaurant havien començat el 2014, quan es van acabar els contractes de renda antiga. La situació es va fer insostenible quan l’edifici es va vendre a un fons immobiliari el 2017. Sempre segons la versió de l’antiga propietària del restaurant van passar de pagar 900 euros a 3.000, una quantitat inassumible per un restaurant petit i familiar com Can Lluís. Abans de tancar, el restaurant també va viure un robatori, una ocupació i les destrosses del sostre del lavabo que la propietat no hauria reparat.

De Can Mosques a la visita de Messi
La història de Can Lluís es remunta a l’any 1929. Aquell any, en Lluís Rodríguez i l’Elisa Viaplana es van quedar una fonda al carrer de la Cera cantonada amb Reina Amàlia anomenada Can Mosques perquè els barrils amb bacallà fresc que hi havia a les portes del local atreien les mosques. Al llarg dels seus 92 anys d’història, Can Lluís va ser visitat per centenars de personalitats del món de la política, la cultura, l’esport i la vida social barcelonina. El rumber Peret, per exemple, n’era un altre client habitual. En Peret alternava Can Lluís amb Els Ocellets, que acaba de complir 40 anys, i dirigeix en Xavier Rodríguez, germà d’en Ferran. L’antic propietari deia que Can Lluís va ser el primer restaurant al qual va anar Messi en arribar a Barcelona. Tenia només 14 anys i el va dur allí l’agent de futbolistes Josep Maria Minguella.