Van arribar a l’èxit de la mà de Ferran Adrià. Eren caps de cuina del Bulli, un restaurant tres estrelles que es va convertir en el millor del món en cinc ocasions. Amb el tancament del mític restaurant, Oriol Castro, Mateu Castañas i Eduard Xatruch van crear el Compartir, a Cadaqués, i dos anys més tard, el Disfrutar, a Barcelona, amb una cuina d’avantguarda i grans tècniques culinàries. El negoci de la capital celebra avui que és el segon millor restaurant del món i el millor europeu, segons la prestigiosa llista ‘The World’s 50 Best Restaurants’. “És molt fort”, comentaven aquest matí a les portes del local.

En declaracions que ha recollit l’ACN, els xefs han tingut un record per als seus clients i per als familiars, que “han patit i lluitat” amb ells. “M’emociono pel sacrifici, les hores de feina, la constància i els equips”, ha dit Castro abans de començar el servei d’avui. El xef ha assegurat que el jurat ha valorat la “cuina creativa, els conceptes i les tècniques”, però també les persones: “Som com som, gent molt normal, amb els peus a terra, i amb la voluntat de seguir treballant”, ha insistit.

Oriol Casto, un dels xefs, aplaudit a la seva arribada al restaurant | Marta Pratdebesa - ACN
Oriol Casto, un dels xefs, aplaudit a la seva arribada al restaurant | Marta Pratdebesa – ACN

Un premi per a la ciutat

Castro ha recordat que són xefs d’una llarga trajectòria. De fet, fa més de tres dècades a les cuines. “Estàvem a dalt de tot al Bulli, vam ser el millor restaurant del món durant cinc anys, però el projecte del Compartir, i després, del Disfrutar, va començar sota terra”, ha assegurat, recordant l’esforç que es requereix per aconseguir la fita que van aconseguir anit. En tot cas, el premi ja és al sac i els xefs el llegeixen, també, en clau de ciutat. “És un premi per a tota la gastronomia” del país, ha apuntat Castro. “A Barcelona tenim molts restaurants ben situats en les llistes, que apareixen a moltes guies”, ha reiterat a l’ACN, a qui també ha explicat que s’han disparat les reserves.

Veient la recent escalada del ‘Disfrutar’, la capital catalana podria tenir aviat el millor restaurant del món, el que suposaria concloure el somni dels tres xefs. Les bases del concurs preveuen que el millor restaurant –aquest any, el peruà Central de Lima– passa directament a la categoria ‘Best of the Bests’, motiu pel qual no poden repetir. Així, l’any que ve ‘Disfrutar’ sortirà des de la pole position. En tot cas, Castro manté que “ser els primers és molt difícil” i que el que més els agrada és “el dia a dia, i que tot vagi bé”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa