El 29 de març del 1908 va tenir lloc una fita històrica. El Port de Barcelona va ser l’escenari triat per l’aleshores recentment fundada Lliga Vegetariana de Catalunya per presentar-se en societat amb un primer gran banquet al qual van assistir prop de 250 persones, entre les quals diverses personalitats de l’època i de l’elit barcelonina i catalana.
L’establiment escollit per a la celebració va ser el Mundial Palace, el restaurant de luxe que feia poc que s’havia inaugurat a la primera planta del Portal de la Pau, les instal·lacions que acollien la terminal marítima de passatgers dels vaixells que connectaven aleshores regularment la capital catalana amb les Illes Balears. Aquest dinar passarà als annals de la història com el primer banquet completament vegetarià que va tenir lloc a la ciutat.
Els mitjans de l’època es van fer ressò de l’esdeveniment i fins i tot va quedar immortalitzat sobre el paper de diari el menú especial servit als comensals:
- Entreteniments Brahma
- Arròs Pitàgoras
- Empanadas Esaú Faves á la gran Cartuixa
- Fruita Tolstoi
- Encián Lahmann
- Pa Kneip, bescuyt gelat, fruites, formatges, pastes i malte
“Com pot veure’s, no hi va haver un sol plat de carn ni de peix. El vi va quedar també suprimit per complet, servint-se únicament al final una copa de suc de raïm; és a dir vi sense alcohol”, relatava La Vanguardia en la seva crònica de la cita. El diari destacava l’entusiasme i l’animació amb el qual va transcórrer tot el dinar, on els impulsors de la Lliga van exposar els avantatges del vegetarianisme per “conservar la salut” i evitar malalties. El periodista també ressaltava l’actuació de Carmen Sampsó, que es va encarregar de concloure el banquet interpretant acompanyada d’un piano peces com La Farigola que van ser molt celebrades pel públic, que en va subratllar la gran execució i la veu “filigranada i potent” de l’artista.

Més enllà de l’efemèride, el Mundial Palace es podria considerar gràcies a aquest esdeveniment com el primer restaurant vegetarià de la capital catalana, malgrat que només ho fos per un dia. Així ho recollia també David Martínez, periodista i autor del popular blog Històries de Barcelona, en una publicació del juny del 2022, on feia referència a l’establiment al qual popularment s’atorga aquesta distinció, el ja desaparegut negoci ubicat en el número 41 del carrer Canuda i obert a la dècada dels seixanta.
Punt de trobada de la burgesia i l’elit barcelonines
La tria per part de la Lliga Vegetariana de Catalunya del restaurant ubicat a la primera planta del Portal de la Pau no va ser casual. Des de la seva inauguració poc després del juny del 1907, aquest establiment havia aconseguit erigir-se en un dels punts de trobada preferits per a la burgesia local. Durant la seva trajectòria de prop d’una dècada, el Mundial Palace va ser l’espai triat per l’elit de la capital catalana per a la celebració de reunions, banquets i inclús com a escenari d’una visita del rei Alfons XIII a Barcelona.

Bona part d’aquest èxit fulgurant del negoci va estar directament relacionada amb la majestuositat de l’edifici projectat per l’enginyer Julio Valdés Humaran on estava ubicat. Amb el venciment del contracte d’aquest establiment l’any 1918, l’autoritat portuària va decidir ubicar-hi la seva seu, reestructurant-ne totes les estances interiors i també introduint tota una sèrie de modificacions a l’exterior en les diverses reformes que es van dur a terme fins al 2008, quan les oficines es van traslladar al World Trade Center. La troballa ara fa uns anys durant una reforma d’unes fotografies antigues que havien quedat oblidades en unes caixes d’un magatzem d’aquestes instal·lacions modernes van permetre comprovar com era la fisonomia tant interior com exterior de l’emblemàtic edifici centenari -inclòs el restaurant- durant els seus primers anys de vida.