Lucciano’s, una cadena de gelateries argentina de moda a Barcelona, obre el seu segon establiment a la ciutat. I ho fa en un local històric, l’antiga pastisseria Massana, al carrer de Ferran, 14, al barri Gòtic. Tal com es pot veure en les imatges facilitades al TOT Barcelona per un dels fundadors de la plataforma Emblemàtics Barcelona, Alberto Mejías, a la façana de l’edifici el cartell de Lucciano’s comparteix l’espai amb els rètols daurats de la pastisseria emblemàtica, ja que estan preservats. La tradició atribueix que en aquest espai va néixer la mona de Pasqua amb ous de xocolata, de la mà del pastisser Agustí Massana i Riera.

Els locals de Lucciano’s es caracteritzen per estar decorats singularment, amb temàtiques diferents. La gelateria situada a la rambla de Catalunya amb Gran Via simula una nau espacial. Segons Christian Otero, un dels propietaris de Lucciano’s, l’ambientació del comerç del Gòtic connecta amb la de l‘Eixample. El nou local s’ha batejat com The Moon (La Lluna), amb decorats que recrea una estació lunar i les roques del satèl·lit. Ha obert al públic aquest divendres.

Una empresa nascuda a Mar de Plata l’any 2011
Lucciano’s és una empresa que va ser creada l’any 2011 a Mar de Plata per Daniel Otero i els seus fills Christian i Franco. Actualment, el grup empresarial compta amb uns 60 establiments a Argentina, Uruguai, Estats Units, Itàlia i l’Estat espanyol. Precisament, el primer negoci a l’Estat el va obrir a Barcelona, el maig del 2022, i ara també tenen botigues a València i Màlaga. Tot i que els gelats no són barats, és habitual que a Lucciano’s hi hagi cues. El secret del seu èxit és un producte amb base italiana, molta presència a les xarxes socials i locals amb dissenys únics.

La importància històrica del local radica en el fet que és l’origen de la mona de Pasqua, amb ous de xocolata, tal com es coneix en l’actualitat. El gastrònom i periodista Ramon Roset ho explicava al TOT fa tres anys. Inicialment, la mona de Pasqua era “una massa de coca decorada amb sucre i altres llaminadures i coronada amb tants ous durs com anys tenia el destinatari… I per obra i gràcia d’un pastisser barceloní, Agustí Massana, els ous durs que coronaven les mones van ser substituïts per ous de xocolata”.
La pastisseria Massana, fundada el 1835
De l’antiga pastisseria, només en queden els rètols daurats de la façana, amb l’any de la seva fundació, 1835, el nom del successor del pastisser Massana, Ricardo Rocafort, i alguns dels productes que s’elaboraven i es despatxaven al comerç. “Laboratorios de confitería y pastelería. Bombonería selecta. Objetos de regalo”, diu un. “Comestibles finos. Importación directa de las primeras marcas mundiales”, es pot llegir en un altre rètol. I “Alimentos concentrados para régimen”, assenyala un tercer. Mejías recorda que els darrers anys en aquest local hi va funcionar un restaurant Pans & Company i una botiga de galetes, la Cure Gourmande. El que va ser un dels fundadors de la plataforma dels establiments emblemàtics de la ciutat destaca la que hagi reobert un local que forma part de la història de la ciutat.

La pastisseria Massana és l’origen de l’escola Massana de disseny. El fill del pastisser, Agustí Massana i Pujol, no va seguir amb el negoci familiar i amb la fortuna que havia fet el seu pare es va dedicar a fer de filàntrop, col·leccionista i mecenes. A la seva mort, va deixar a la ciutat els 6.000 volums que havia reunit, una col·lecció de gravats i mig milió de les antigues pessetes per a la creació d’una escola en la qual, “a més d’admetre’s i donar-se ensenyament gratuït a un nombre d’alumnes que manquin de tot recurs, puguin estudiar i aprendre per mòdic estipendio, els joves obrers i altres persones dedicades a especialitats industrials, desitjoses d’adquirir una preparació i cultura artístiques”, diu el text del llegat a l’Ajuntament. L’escola Massana es va fundar el 1929. I en l’actualitat, es pot cursar des del batxillerat artístic fins a un grau universitari en art i disseny.