Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Elian ampliarà la seva planta al Port amb una inversió de 200 milions

Inversió important al Port de Barcelona. Elian ampliarà la seva planta ubicada al recinte portuari de la capital catalana i dedicada a la fabricació de productes derivats de la soja. Ho farà posant més de 200 milions d’euros, un pressupost que permetrà convertir les instal·lacions en les primeres del món amb un procés integral i eficient lliure d’hidrocarburs, des de la matèria primera fins al producte final. Fins ara, la companyia barcelonina tenia atorgada la concessió de 45.000 metres quadrats amb accés directe a les terminals. Amb el nou acord segellat amb l’autoritat portuària, l’empresa aconseguirà doblar la seva superfície, aprofitant uns terrenys que s’annexaran a la planta actual i que fins ara tenia atorgats el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), que al seu torn els havia cedit a una de les principals empreses cafeteres amb seu al recinte. La concessió serà per quaranta anys.

La previsió és que les obres d’ampliació de la planta d’Elian arrenquin aquest mateix mes de novembre i que s’allarguin fins a finals del 2027. Aquesta potent inversió se suma als prop de cent milions d’euros que la companyia ja va fer a través del grup inversor Viserion fa prop d’un any i mig, quan es va adquirir les instal·lacions -aleshores ocupades per una empresa nord-americana- i es van modernitzar per poder començar a produir l’abril del 2024. Durant aquest temps, la companyia barcelonina fundada el gener del 2021 s’ha dedicat plenament a la producció de proteïnes i olis per al consum animal a través del processament de 730.000 tones de faves de soja. El principal client són les indústries càrnies catalanes i aragoneses, gràcies a les quals han assolit una facturació que se situa al voltant dels 400 milions d’euros anuals. Actualment, la planta té noranta treballadors, entre les oficines i els tècnics de les instal·lacions.

Un nou mercat en el sector dels derivats de la soja

Un cop culminada aquesta annexió dels 45.000 metres quadrats, Elian podrà ampliar el seu mercat dedicant-se també a la producció de concentrats de proteïna, texturitzats, lecitina de soja i melasses, que s’utilitzen bàsicament com a matèria primera per als pinsos animals. La maquinària que permetrà ampliar aquest procés productiu ja ha estat comprada i es troba en procés de fabricació. La previsió de la companyia és que el nou sector dels derivats de la soja els aporti una facturació extra de cent milions i que puguin ampliar la distribució dels seus productes arreu del sud d’Europa. També s’ampliarà de manera proporcional la plantilla actual de la planta, apostant principalment pel talent local.

Tots els detalls de l’operació els ha explicat aquest dijous en una roda de premsa des del World Trade Center (WTC) el fundador i director general d’Elian, Andreu Martín, que ha assegurat que l’objectiu d’aquest moviment és poder continuar creixent, “aportant més valor a la indústria de l’alimentació amb una planta més gran, sostenible i innovadora”. Martín ha especificat que aquests 200 milions són la inversió més important que el grup Viserion té en aquests moments sobre la taula i ha volgut agrair el paper que han jugat tant l’autoritat portuària facilitant l’ampliació com la Generalitat, donant el seu suport no només a través de subvencions sinó també amb la catalogació del projecte de la companyia com a “estratègic” per al país.

Al seu torn, el president del Port de Barcelona, José Alberto Carbonell, ha celebrat l’aterratge d’una inversió “extraordinària” per al recinte que ha obligat a fer una reordenació important d’aquest, tot agraint la col·laboració tant del CZFB com de les diferents empreses afectades. En aquest sentit, Carbonell ha avançat que pròximament s’anunciarà una nova inversió també destacable per habilitar una nova terminal per a l’arribada de cafè al port de la capital catalana. També ha participat en la roda de premsa el secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Jaume Baró, que ha destacat una iniciativa que parteix d’un procés de reindustrialització -fent referència a l’aprofitament de l’antiga planta de la companyia nord-americana- i ha demanat a Elian que “no s’aturi i continuï amb la mateixa ambició” per poder garantir que Catalunya manté el lideratge en el sector agroalimentari al sud d’Europa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa