Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona, un mar de franquícies de forns: de 83 locals a més de 300 en 10 anys

Les franquícies de forns s’han apoderat dels carrers de Barcelona. Només en l’última dècada, els locals de les cadenes Vivari, 365, Granier, Santagloria i El Fornet s’han multiplicat per quatre, passant de 83 a més de 300, segons figura en el darrer cens municipal de locals comercials elaborat el 2024. Les dades compartides aquest cap de setmana per l’ACN indiquen que aquest tipus de negocis ja gestionen un de cada sis punts de venda de ‘pa, pastisseria i làctics’ de la ciutat.

Les autoanomenades ‘fleques amb degustació’ tenen totes un perfil molt semblant: cafeteries on es ven pa, brioixeria i sovint també altres productes alimentaris, amb una zona de taules i cadires on els clients poden seure i consumir el que prèviament han demanat -i recollit- a la zona de pagament. L’any 2014, només hi havia 83 locals d’aquest tipus de negoci a la capital catalana. Granier ja estava ben establert, amb 28 establiments en funcionament, els mateixos que el Fornet; hi havia 17 locals de ‘365 Obrador’, 9 de Santagloria, i únicament un Vivari.

Si fem el salt deu anys endavant fins al 2024, totes aquestes cadenes juntes ja sumen més de 310 establiments. El creixement més espectacular l’ha fet 365 Obrador, una empresa familiar originària de l’Hospitalet de Llobregat que el 2024 compta només a Barcelona 115 establiments -segons el cens-, i 201 a tot Catalunya comptant locals propis i franquiciats. L’altra firma que s’ha expandit més és Vivari, d’1 a 86 locals en només deu anys. Pel que fa a Granier, que el 2022 n’havia tingut 42, des d’aleshores n’ha tancat una desena i avui en té 35, set més que fa una dècada. Santagloria ha passat de poc menys d’una desena de locals a superar àmpliament la trentena.

Denúncies per “competència deslleial”

Sota l’epígraf ‘pa, pastisseria i làctics’, Barcelona compta actualment amb prop de 1805 locals, gairebé un centenar més que fa deu anys. Aquest creixement exponencial fa temps que ha despertat les alertes del Gremi de Restauració de Barcelona, que denuncia que aquest model de negoci suposa una “competència deslleial” per als bars i restaurants.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa