El xarel·lo ja s’ha convertit en l’estendard indiscutible de la DO Penedès. Enguany, la verema de la Denominació d’Origen es presenta més compromesa que mai: per primera vegada, tota la DO Penedès serà 100% ecològica. Aquesta fita històrica -tal com enalteix el mateix consell regulador de la DO- reafirma encara més el respecte pel territori i la voluntat de transmetre, en cada got, l’essència més pura del Mediterrani.
Brillant i singular, el xarel·lo ocupa més de 700 hectàrees a la DO Penedès gràcies a la seva extraordinària adaptació als terrers i al clima càlid i assolellat, amb la brisa de la mar Mediterrània modelant-ne les aromes. Rústica i de brotada primerenca, la vinya suporta la calor i la sequera amb una producció equilibrada i constant, especialment en vinyes velles, on la concentració de matèries i sabors s’intensifica any rere any.
En versió jove, els seus vins són coneguts pel caràcter sedós però estructurat, amb una acidesa viva, perfums afruitats i una graduació alcohòlica excel·lent. Quan el xarel·lo es pren el seu temps de criança -ja sigui macerant amb les mares, fermentant en botes o ous de ciment, o reposant amb les lies fines- guanya consistència, calidesa i longitud, i apareix un final mineral que remarca la personalitat varietal.

Una transició ferma cap a la sostenibilitat
La transició cap a una producció 100% ecològica per a aquesta verema és fruit de l’estratègia de la DO Penedès de recuperar i potenciar les varietats autòctones -des de la malvasia de Sitges fins a la parellada d’altura- però amb el Xarel·lo com a bandera. Aquest model de cultiu no només reivindica el nostre llegat vitivinícola, sinó que aporta resistència i versatilitat davant el canvi climàtic i afegeix valor als projectes dels nostres pagesos. El resultat és un vi carregat d’història i de futur, un veritable reflex del caràcter i la qualitat d’un territori que aposta decididament per l’ecologia i l’excel·lència.
Amb la col·laboració de:
