Som a les portes d’un estiu que ens imaginem esplèndid, per no dir calorós, amb dies llargs i moltes ganes de fer coses, de sortir, de visitar, de gaudir del nostre temps lliure. Així que per als atrevits, aquí ve una proposta: fer una ruta per Barcelona maridant alguns dels seus indrets icònics amb vins de la Denominació d’Origen Penedès. Una copa? Comencem.

Esmorzar de forquilla a la Boqueria amb una copa de vi blanc
El punt de trobada quan vas a la capital sempre és per algun lloc del centre. Ens trobem, per exemple, a Plaça Catalunya, des d’on a pocs metres en direcció mar podem dirigir la nostra primera parada. Entrem al Mercat de la Boqueria, lloc de pelegrinatge de tantes persones cada dia, perquè volem començar els primers àpats del dia: farem un esmorzar de forquilla des d’una de les seues barres més històriques. Plat a taula, només ens falta omplir la copa amb un bon vi blanc amb DO Penedès. Sec o més afruitat, aromàtic o amb menys intensitat de sabors. Si voleu tastar territori i veieu un xarel·lo, tireu-vos-hi de cap.
Hem agafat forces per poder començar la passejada. No anem lluny. Ens entretindrem una mica pels carrers del Born, visitarem Santa Maria del Mar i seguirem fins al Palau de Mar. Estem de bon humor i ens ve de gust repassar una mica de la història de Catalunya, així que comprem tiquet per la visita guiada al Museu d’Història de Catalunya. Recordem grans moments, i batalles perdudes, i acabem el recorregut per tants segles i personalitats asseguts a la terrassa del mateix museu on aviat ens serviran l’aperitiu. Carta de vins, si us plau. D’acord, volem un vi rosat amb denominació d’origen Penedès. El cambrer detalla quatre característiques d’aquesta tipologia de vins, i ens recomana un vi de color vermell pujat, que ens diu que són els que aquí s’han fet tota la vida. El vi és espectacular, hi ha qui diu que recorda a les maduixes, una altra que els fa pensar en la rosa vermella que li van regalar per Sant Jordi; fins i tot algú dirà que li fa pensar en les xuxes.

Dinem a la Barceloneta amb un xarel·lo jove
L’aperitiu obre la gana, ja se sap, així que la següent parada serà en algun restaurant de costa de la Barceloneta. Podem triar entre un arròs negre, una paella o fideuà. Mans enlaire qui vol cada cosa, perquè perquè ens ho serveixin, ho hem de demanar un mínim de dues persones. Qui tria el vi? Volem reivindicar la varietat estrella de la DO Penedès, així que demanarem un vi monovarietal de xarel·lo. Ben fresc. I jove, sense criança. Dels que et beus un glop i et convida a repetir. A més a més, i això ens ho confirma el sommelier del local, amb qualsevol dels plats que volem demanar, aquesta tria farà un fantàstic maridatge.
Estem tips i contents. La ruta està sent una experiència esplèndida, però portem asseguts de taula en taula i se’ns ha fet una mica tard. El sol ja està en hores baixes, i aviat donarà per finalitzada la jornada diürna. Ens han recomanat pujar a veure la ciutat des dels Búnquers del Carmel. Ens cal vehicle per arribar-hi, i en res estem enfilant les costes que ens hi apropen. Hem estat llestos i hem comprat en una botiga de vins, un vi negre de la DO Penedès que ens han recomanat molt. L’hem demanat amb criança, i ens han deixat triar entre vins envellits amb bota de roure, o àmfores de fang. Hem triat un vi amb cos i estructura, bona acidesa, certa tanicitat i molt untuós en boca. Ens han convençut i ens l’hem endut, amb unes bones copes, muntanya amunt per gaudir d’aquest gairebé final de ruta.

De celebració amb bombolles Clàssic Penedès
Ostres, que avui hi havia partit! Sort dels mòbils, que avui dia et permeten veure qualsevol cosa des de qualsevol lloc. Encenem la ràdio, mentre anem acabant l’ampolla de vi negre i gooool! Hem guanyat! A correcuita, recollim i baixem cap al punt de partida. No per marxar, sinó per sumar-nos a la festa que s’ha organitzat en pocs minuts davant la Font de Canaletes. És l’ocasió perfecta per destapar bombolles, i com ens hem informat bé, hem demanat un Clàssic Penedès, que és el segell de la DO Penedès per als vins escumosos nascuts sota l’empara d’aquesta denominació d’origen. És un escumós de més de 15 mesos de criança i 100% ecològic. Tots els Clàssics ho són, i quan celebrem aquesta iniciativa, ens assabentem que també ho seran tots els vins que s’embotellin al territori sota el segell DO Penedès des de la verema de 2025 en endavant.

La denominació d’origen Penedès ampara una vasta varietat i diversitat de vins. Aneu on aneu, demaneu-ne. I si us hem convençut, però necessiteu una guia, entreu en aquest enllaç on trobareu tots els vins premiats al darrer concurs Tastavins DO Penedès. N’hi ha per triar i remenar.
