El festival DocsBarcelona ha estat l’escenari escollit per presentar el nou documental Plat en blanc, una coproducció de 3Cat i Abacus sobre el reputat restaurant Disfrutar. Aquesta producció audiovisual s’endinsa en el dia a dia del millor restaurant del món amb una mirada “íntima” i recull els testimonis dels seus protagonistes. La peça, que es va projectar aquest dimecres als cinemes Phenomena, situats al número 168 del carrer de Sant Antoni Maria Claret, també segueix l’evolució d’aquest prestigiós establiment gastronòmic fins a aconseguir el distintiu que el classifica com el millor restaurant del món. Entre d’altres, segons han destacat els responsables de la peça audiovisual, l’objectiu d’aquest nou documental és fer valdre el talent, la innovació gastronòmica i “la importància del territori, el producte local i la col·laboració com a eixos fonamentals de l’èxit”.
L’estrena del documental al Phenomena ha comptat amb la participació de personalitats destacades del sector de la gastronomia catalana. Entre elles, la directora editorial de la revista ‘Cuina’, que també ha col·laborat en el documental, Judith Càlix, ha definit aquest projecte audiovisual com “carta d’amor” a la cuina del país i un reconeixement a “tot un ecosistema que comença amb el pagès i acaba amb el plat”. Aquest passat dimecres va ser el moment de projectar el nou documental a la gran pantalla, però estarà disponible al públic a partir de dimarts vinent, moment en què es podrà veure a la televisió al programa ‘Nits Sense ficció’ de 3Cat.

Un restaurat de renom a Barcelona
Tot el documental gira entorn el Disfrutar. Es tracta d’un reputat projecte gastronòmic que va aixecar la persiana en ple districte de l’Eixample no fa ni una dècada de la mà dels seus xefs Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch. Tots tres es van formar l’escola d’El Bulli i, després del tancament de l’establiment de Ferran Adrià, van decidir refermar el què havien après impulsant el Compartir, un restaurant a Cadaqués que va obrir l’abril del 2012. Tenint en compte que l’experiència va resultar tot un èxit, els xefs van decidir obrir nous horitzons amb un nou establiment a Barcelona, el qual s’ha acabat coronant com el millor restaurant del món.