Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Maridatges amb ànima: Productes de mercat i vins de la DO Penedès

A Barcelona, els mercats no són només llocs on comprar, són autèntics temples de cultura i gastronomia. En qualsevol de la gairebé quarantena de mercats alimentaris de la ciutat, des de l’emblemàtic mercat de la Boqueria fins al mercat de Santa Caterina, del Ninot, de la Concepció, del Clot o d’Hostafrancs, hi trobem una espectacular exposició de productes frescos, locals i plens de caràcter. Una manera immillorable de potenciar aquests productes és maridar-los amb vins capaços d’exaltar-ne les qualitats, com ho fan els vins de la DO Penedès.

La DO Penedès, amb el seu clima mediterrani i la seva varietat de sòls, aquest 2025 assolirà una de les seves fites més preuades: la totalitat de la verema de les seves vinyes registrades serà ecològica. Un fet molt significatiu que ben segur ajudarà a elevar el prestigi d’aquests vins versàtils i vibrants, ideals per acompanyar la riquesa gastronòmica que surt diàriament dels mercats barcelonins. 

Aquí us proposem algunes idees de maridatge que celebren el territori en cada glop i en cada mos.

Vins blancs ecològics de xarel·lo de la DO Penedès: l’aliat ideal per als peixos i mariscs de les costes mediterrànies

Els mercats de Barcelona ofereixen un atractiu assortiment de peixos i mariscs acabats d’arribar de les diferents llotges del país. Els vins de xarel·lo de la DO Penedès, amb la seva frescor vibrant, la seva textura sedosa i les subtils notes de fruita blanca i herbes mediterrànies, són els companys ideals per als peixos i mariscs de la nostra costa. El mar i la vinya es donen la mà, possibilitant uns maridatges capaços de capturar l’essència del territori.

La delicadesa d’un llobarro al forn, la dolçor salina d’unes cloïsses a la planxa o la intensitat d’una gamba vermella troben en el xarel·lo un aliat que respecta i exalta la seva naturalesa. La seva acidesa equilibrada neteja el paladar i la seva estructura acompanya la textura dels fruits del mar, aportant un caràcter molt mediterrani que enllaça amb el seu origen.

El Penedès és una regió de vins molt a prop de Barcelona | Foto: DO Penedès

El maridatge més elegant i ecològic: les verdures de l’horta local amb els vins blancs de macabeu i parellada de la DO Penedès

Els vins de macabeu i parellada de la DO Penedès, lleugers, aromàtics i delicats, són els companys perfectes per als plats on les protagonistes principals són les verdures fresques, de temporada i d’origen local que omplen les parades dels mercats barcelonins. Creen maridatges delicats, però vibrants, on es respecta la delicadesa de les verdures i es potencien els sabors.

El macabeu, amb les seves notes de fruita blanca i una acidesa suau, abraça la dolçor natural de verdures com el carabassó, l’albergínia o els espàrrecs tendres. La parellada, amb la seva frescor floral i la seva lleugeresa en boca, afegeix vivacitat a plats com una escalivada, una amanida de tomàquets o una crema freda de pèsols.

L’aviram de proximitat, la subtil aliança dels vins negres ecològics de la DO Penedès

L’aviram de tota mena que ofereixen les parades especialitzades dels mercats: pollastres, capons, pintades, faisans i ànecs, presenten unes carns baixes en greixos i amb una personalitat suau, però marcada que harmonitza esplèndidament amb els vins negres de la DO Penedès, especialment aquells elaborats amb varietats com el sumoll o la garnatxa negra. Aquests negres són vins frescos, de tanins sedosos i notes de fruita vermella madura, que respecten la tendresa i la suavitat de carns d’aviram. El vi acompanya sense dominar, acarona sense tapar, i potencia la riquesa natural del plat. Un magret d’ànec a la graella o un pollastre rostit amb prunes esdevenen una experiència gastronòmica rodona quan es mariden amb un negre fresc, jove o amb una criança subtil.

Amb la col·laboració de:

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa