Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Història i tradició catalana entre llesques a la Bodega Montferry
  • CA

Cada matí en Marc Miñarro obre les portes de la Bodega Montferry, un mític local del barri de Sants que, tot i les complicacions que ha viscut en els darrers anys, ha sabut mantenir l’essència característica de tota la vida. Tot i que es van veure obligats a canviar de local fa uns mesos, la cuina tradicional catalana i les botes de vi són dos emblemes que continua abanderant la Montferry, situada al número 13 del passatge de Serra i Arola, l’antic local del bar La Montañesa.

Cada dia aquest negoci familiar comença de bon matí amb l’entrepà del dia. Un entrepà de xoriço ibèric amb pebrot del piquillo i ceba cruixent o un entrepà de verat amb crema de musclos en escabetx són només dos dels milers de creacions que els responsables del bar, en Marc i la Raquel Barnús, han creat des de fa deu anys, quan van agafar el control del bar. 

Uns entrepans que arriben més enllà dels plats dels comensals i traspassen les pantalles dels usuaris de Twitter. De fet, les seves publicacions de cada matí amb la creació del dia arriben, depèn del contingut, a les 100.000 visualitzacions

Tal com explica Miñarro, el seu enorme creixement a les xarxes socials -més de 17.000 seguidors a la plataforma de l’ocellet blau actualment- es deu a la pandèmia: “És com la pissarreta de tota la vida que els bars posaven a la porta amb el menú i els plats del dia, però adaptat a les noves tecnologies”, explica. En aquell moment que no es podia sortir de casa, però la gent volia tenir la sensació de fer alguna diferent per trencar la rutina de confinament, les imatges dels entrepans de la Montferry eren una mena d’aparador cap a l’exterior.

Entrapà de verat amb crema de musclos en escabetx del seu compte de Twitter

“El primer entrepà que vam fer va ser de bacallà arrebossat amb pebrot i allioli. Va ser un homenatge al Bar d’en Neme, del Mercat de Collblanc, que és un lloc que ens encanta”. D’això ja en fa deu anys, el 2013: “Els entrepans s’han convertit en una espècie de reclam”, comenta en Marc. I després de deu anys de creacions, les idees no se’ls han acabat perquè els estímuls als quals se sotmeten són constants: “Ens basem en la intuïció -en relació amb la creació dels entrepans- en coses que vas veient… al final tot és qüestió de fer combinacions i jugar amb els ingredients”, comenta en Marc, que també afegeix que, segurament, “alguna vegada n’han repetit algun”. Un dels altres al·licients que han convertit aquestes creacions úniques en un fenomen són els seus preus populars, ja que l’entrepà del dia, de mitja barra de pa, i amb uns ingredients d’alta qualitat, té un cost de 3,5 euros. Pocs llocs de la capital catalana mantenen aquests preus per producte d’aquestes característiques.

2022: un punt i a part

El passat 22 de juliol, la Bodega Montferry va viure un punt i a part en la seva història. El propietari del seu antic local, que estava situat al número 105 del carrer Violant d’Hongria Reina d’Aragó, també al barri de Sants, els va fer fora del local on regentaven des del 1965 per enderrocar l’edifici i construir-hi pisos de luxe. “Vam conèixer que ens feien fora perquè li vaig preguntar al propietari si renovàvem, ell no m’havia dit res”, explica amb tristesa en Marc.

Pràcticament un any després que els fessin fora del local de tota la vida, l’antiga Montferry segueix intacte, perquè el propietari encara no ha tirat l’edifici a terra. “Jo no soc capaç de passar per davant d’aquell lloc, se’m regira l’estómac”, explica en Marc amb la veu entretallada. “És un cop molt dur”. De tota aquesta situació, però, els propietaris de la bodega des del 2013 se n’han pogut refer i actualment “el negoci els funciona bé”. Tot i això, en Marc lamenta molt la situació que viu el barri de Sants: “S’omplen la boca que fan coses pel barri -en referència als polítics barcelonins en general-, però després el comerç del barri de tota la vida ha de marxar”, reclama amb fermesa. Una realitat que també es viu a altres barris de la capital catalana.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa