Barcelona, i Catalunya, han estat les grans triomfadores de la gala de la guia Michelin, que premia els millors restaurants amb la distinció de la famosa estrella. Un dels grans coronats de la nit ha estat el restaurant Enigma, d’Albert Adrià i ubicat al carrer Sepúlveda de Barcelona, que feia temps que perseguia la segona estrella. De fet, el prestigiós rànquing ’50 Best’ situava ja en l’edició passada com el 34è millor restaurant del món. Els inspectors de la guia vermella han coronat també l’Aleia, ubicat a l’Hotel Casa Fuster i el Mont Bar (Diputació, 220). Aquests tres restaurants tenen ara 2 estrelles Michelin. Però altres establiments de la ciutat tenen 3 estrelles, si bé no les han sumat en aquesta edició: l’ABaC (avinguda del Tibidabo), la Cocina Hermanos Torres (Taquígraf Serra, 20), el Disfrutar (Villaroel, 163), el Lasarte (Mallorca, 269) i, fora de Barcelona, el Celler de Can Roca. Qui s’ha estrenat amb una estrella han estat els restaurants barcelonins Kamikaze, d’Enric Buendía, i Scapar, de Koichi Kuwabara.
Lluny de la ciutat de Barcelona les dues estrelles han acabat a Bellvís, al Pla d’Urgell. El restaurant La Boscana del xef Joel Castañé ha aconseguit la segona estrella amb una proposta culinària en la qual només se serveixen vuit taules, el que fa d’aquest espai un lloc on gaudir d’un menjar molt íntim. Finalment, el darrer restaurant català tot i que lluny de Catalunya ha estat l’Atelier. Des de Madrid el català Ramon Freixa ha entrat al selecte club biestrellat.
Les reaccions dels guardonats
Albert Adrià ha recordat que feia tres anys que esperava aquest reconeixement i ha ironitzat dient que “semblava una mica el dia de la marmota”. “S’ha fet esperar i ha sigut en el temps de descompte, però ha arribat, i estic molt content també per l’equip”, ha subratllat Adrià, que ha recordat que disposa d’un equip de 55 persones. “Fa més de quaranta anys que estic al sector, les he vist de tots colors i, tot i que no em puc comprar amb altres que reben el guardó per primer cop, sí que és cert que avui puc demostrar que es pot ser gran i, a la vegada, marcar petjada”, ha remarcat Adrià.
Paulo Airaundo i Rafa de Bedoya, que han recollit el guardó en nom del restaurant Aleia, han expressat que la segona estrella suposa “revalidar la feina” que fan cada dia, “la recerca de l’excel·lència i fer cada dia les coses bé”. “Sempre diem que l’única fórmula possible és treballar, treballar i treballar”, ha remarcat Airaundo.
