Gairebé cada festa té un dolç associat. I els Reis tenen el tortell, que a més, inclou el joc de la fava i el rei coronat. De tortells n’hi ha de molts tipus, des dels més tradicionals fins als més innovadors. I en aquest segon apartat, una pastisseria de Barcelona ofereix aquests dies un tortell amb premi. El concurs al millor tortell de Reis organitzat per Panatics Obra Social Ernest Verdaguer, que enguany arriba a la cinquena edició, ha reconegut el tortell de Reis de l’obrador L’Atelier com el millor en la categoria de tortells creatius. Situada al carrer del Doctor Fleming, 1, al barri de Sant Gervasi Galvany, aquesta pastisseria, que també compta amb una escola, aconsegueix el guardó per segon any consecutiu. Es poden fer encàrrecs a domicili o per recollir a l’establiment.

Trencadís, la proposta per als Reis 2025
L’establiment d’Eric Ortuño i Ximena Pastor ha aconseguit la primera posició amb una corona daurada amb una massa de fermentació lenta a l’estil pandoro sota el nom de Trencadís. La proposta ha estat força diferent de la de l’any passat, quan van guanyar amb un Roscottone Gold, un tortell amb massa de panettone, almívar de llet, una barreja de gingebre i caramel i unes làmines d’or que justificaven el nom de la proposta.
Per poder participar en aquest concurs, el tortell havia de pesar entre 600 i 800 grams i les bases eren més permissives, com també va passar el 2023. Els ingredients entre els quals es podia escollir eren massa de brioix, de panettone, de croissant i de pasta de full. La decoració i el farcit eren totalment lliures pel que fa a formes i ingredients.
Aquesta edició del concurs Millor Tortell de Reis de Catalunya 2024 s’ha dividit en dues categories: la del millor tortell creatiu i la del millor tortell clàssic, que ha guanyat la proposta de la pastisseria Passions, amb establiments al Vendrell, Calafell i Vilanova i la Geltrú.
El concurs de Panatics Obra Social Ernest Verdaguer s’organitza des de fa cinc anys amb caràcter solidari. Totes les propostes presentades al certamen s’entreguen posteriorment a diferents entitats que atenen persones en situació de vulnerabilitat i a menjadors socials.