Aquest cap de setmana se celebra a Barcelona una nova fira gastronòmica per reivindicar els mercats de la ciutat. La fira Mercat de Mercats, que s’ha instal·lat a plaça Catalunya fins diumenge vol ser un espai de trobada i de transmissió de la cultura gastronòmica de mercat de la mà de comerciants, xefs i prescriptors de ciutat. Enguany l’esdeveniment ja arriba a la seva tretzena edició amb l’objectiu de continuar remarcant el paper dels mercats com a proveïdors de producte fresc i de qualitat de la capital catalana, i de reivindicar-los com els principals exponents del comerç de proximitat.
En aquesta línia, Mercat de Mercats pretén també ser un aparador fidel dels mercats de la ciutat, en què estan representades les diferents denominacions de producte fresc, sense oblidar la varietat i les especialitats dels mercats no alimentaris. En aquesta edició de la Fira, que torna a tenir com a protagonista el producte de qualitat, un total de dinou estands de nou mercats de la ciutat ofereixen productes frescos de les diferents denominacions: fruites i verdures, llegums, especialitats, xarcuteria, olives, pesca salada, peix i carn. A més, els visitants també hi ha una zona de barbacoes on es poden cuinar els productes frescos adquirits a les parades.

Enguany les parades presents a la Fira són de nou mercats diferents. El que més representació té és la Boqueria amb un total de sis paradistes: Soley, Olives Francesc, Carmen Barcelona Boqueria, Cansaladeria Farrés, Sprimfruit i la Formatgeria Elisa. El segueix Santa Caterina que hi tindrà presents Cuinats Josep, Olives i conserves Torres, Pesca salada Rosa Marina i la Fruteria Vuit Camps. En tercer lloc, hi ha el mercat de Sant Gervasi amb Only Granel, La Bacallaneria de Sant Gervasi i la Peixateria Ramon. Els sis altres mercats presents només tindran un representant i són el mercat de la Concepció (Fruites Germans Cuevas), el mercat de Felip II (Carnisseria Gallifa), el mercat de la Llibertat (Duetti Gourmet Italiano), el mercat de la Mercè (Mon Ibèric), el mercat del Ninot (Olives i Conserves Ca la Rat) i el mercat de Provençals (Associació de venedors).
“Espai de promoció per als mercats”
L’encarregada d’inaugurar la trobada va ser la regidora de Comerç, Restauració i Mercats, Raquel Gil, que va destacar la importància de Mercat de Mercats, que va néixer el 2010 “i s’ha consolidat com a espai de promoció dels mercats”. Gil va remarcar els mercats municipals com a “establiments emblemàtics, motors econòmics que dinamitzen els barris, centres de formació d’hàbits saludables i catalitzadors d’una economia sostenible, fonamentada en el consum responsable”. I n’ha destacat també el seu valor com a “prescriptors de qualitat”. La regidora ha fet una crida a anar a comprar als mercats i botigues de proximitat dels barris: “Hi trobareu no només bona qualitat, sinó també la calidesa de fer barri”.
Restaurants i tapes
Per altra banda, cal recordar que a la Fira també hi ha una zona de restauració on diferents establiments de la ciutat ofereixen tapes de 3 i de 5 euros, que es poden adquirir directament als estands. Dels 12 restauradors participants, cinc representem diferents mercats: La Barca (Sant Antoni), Kiosk Universal (la Boqueria), El Grapat (Fort Pienc), Duetti (Llibertat) i el Mirall dels Encants (Encants). A més a més, al Punt d’Informació s’ofereixen dos menus diferents per 10 i 20 euros que inclouen diferents tapes i begudes.
A més del menjar, Mercat de Mercats també comptarà amb més d’una vintena de tallers, xerrades i showcookings dirigits a tots els públics. Els visitants podran gaudir de tallers d’alta gastronomia impartits per xefs amb Estrella Michelin com Jordi Artal (Cinc Sentits), Yoshikazu Suto (Suto) o Fran Agudo (MontBar); tastos de vins i cerveses; tallers de productes de temporada, propostes veganes i sense gluten i presentacions de llibres entre d’altres propostes.