Barcelona tanca un bon any turístic, amb xifres de creixement. Puja un 5% el volum de visitants, un 5,6% les pernoctacions en hotels i un 4% en apartaments. També augmenta un 5,3% la despesa per turista, arribant als 195 euros per persona i dia. I l’ocupació fa rècord: un 10% més de contractació fa arribar per primer cop el sector turístic als 100.000 llocs de treball, el 9,1% de tota l’ocupació de la ciutat. Barcelona té actualment 12 milions de turistes directes, tot i que s’estima que sumant-hi els visitants d’un dia que dormen fora la ciutat o estan de pas la xifra real de visitants puja a uns 18 milions.
El grau auge del turisme de llarga distància, sobretot asiàtic, arracona percentualment els visitants procedents de la resta de l’Estat. Segueixen sent el públic més nombrós, amb 1,4 milions de visitants, però suposen ara el 36% del total. Es tracta de la dada més baixa en la sèrie històrica d’estadístiques de l’INE.
Davant d’aquests resultats de creixement, poc alineats amb el relat tradicional de Barcelona en Comú sobre la saturació turística i la gentrificació, el soci de govern marca perfil. El tinent d’alcaldia Jaume Collboni (PSC) i el regidor de Turisme, Xavier Marcé (PSC), han defensat sense embuts que el sector encara “pot créixer”. Això sí, “des de la qualitat i la sostenibilitat respecte a l’entorn i al medi ambient”. En aquest sentit, ha celebrat la lluita “consolidada” contra els apartaments turístics il·legals i el “compromís cada vegada més nombrós d’entitats hoteleres” amb l’acord Biosphere de consum responsable.
Han subratllat, això sí, que el full de ruta del bipartit és seguir “el camí iniciat el passat mandat de treball per fer governable el model turístic”. Les properes passes d’aquest camí són “ampliar l’oferta de llocs d’interès pel visitant al conjunt de la ciutat, l’àrea metropolitana i la província” i com a “gran novetat” d’aquest any l’aplicació del recàrrec barceloní a la taxa turística. “Canviar el model turístic també costa diners, entre altres coses perquè vol dir fer campanyes i propostes que s’han de portar a fires com FITUR o a d’altres països per atraure el turisme que ens interessa”, ha advertit Collboni.
Centrifugar els autocars turístics
El regidor Xavier Marcé ha avançat alguns detalls sobre aquest enèsim intent de descentralitzar el turisme i l’estancament del públic “nacional”, en referència als visitants espanyols. Per un costat, ha confiat en el recent acord firmat amb Renfe per “reequilibrar una tendència molt creixent d’internacionals i més estàtica de nacionals”. Per altra, ha defensat que cal “posar ordre” i “pacificar l’extremada densitat d’autocars turístics al centre”. Per repartir-los per la resta de la ciutat, ha detallat que vol “reduir a la meitat el nombre de busos turístics a plaça Catalunya” i “avançar en un sistema perimetral d’aparcaments d’autocars” a la perifèria de Barcelona. Aquesta política, ha assumit, “depèn d’unes infraestructures” que en algun casos només s’han de reformular –com l’Estació del Nord– i en d’altres hauran de ser de nova construcció.
Sobre l’aeroport i el port, de puntetes
Pel que fa a l’ampliació de l’aeroport o la contaminació del port –dos temes sobre el que també discrepen els dos socis–, Collboni ha argumentat que “el creixement de les grans infraestructures haurà de ser compatible amb la lluita contra el canvi climàtic”, com també ha dit l’alcaldessa. Ara bé, ha detallat que aquesta compatibilitat es podrà aconseguir “per la via de l’enginyeria, la tecnologia i l’electrificació del port”. Preguntat per la premsa, ha detallat que no hi ha hagut cap reunió formal sobre l’ampliació de l’aeroport, segons ell per manca “d’estabilitat política” fins a la investidura de Pedro Sánchez. Tot i que ara ja hi ha govern a l’Estat, ha sostingut que no hi ha hagut temps encara per abordar la qüestió: “Ningú pot esperar que en dues setmanes resolguem debats oberts de fa anys”.