Els passats dies 26 i 27 d’octubre, a la comtal i creuerista ciutat de Barcelona, va tenir lloc una cimera. Segurament molts de vostès, lectors, no li van donar importància perquè, com era de tema turístic, prou tenen amb esquivar els bicitaxis i ruixar els veïns dels apartaments per voler saber més de la matèria.

Però si l’Organització Mundial del Turisme, juntament amb l’Advanced Leadership Foundation i la Fundació Incyde de las Cámaras de Comercio de España (no tinc el gust de conèixer-les), van fer una escapadeta a Barcelona per tal de definir el turisme del futur. El vicepresident de l’Advanced Leadership Foundation, Jorge Bown, va dir que havien triat la bonica localitat del mediterrani espanyol perquè Barcelona és una “dynamic, diverse and inspiring city that looks to the future as an opportunity, while at the same time embracing its history“. Veus que bé?

I com serà el turisme del futur? Segons el que he vist i llegit, serà igual que totes les coses, sectors, persones, clubs esportius i escales de veïns del món d’avui dia: resilient, sostenible, innovador i avançat. En fi, com sempre.

Com a novetat, sí que puc destacar una cosa que m’ha cridat molt l’atenció. En aquest congrés les pauses per anar a fer pipí i un cafetó s’anunciaven com a “Hydration and Gourmet Coffee break“. Ole tu! L’art d’inflar les coses, de vendre motos, de marejar perdius ha estat una de les habilitats tradicionals del sector.

Fotografia oficial de les autoritats a la primera cimera mundial sobre el futur del turisme a Barcelona / Marta Casado / ACN
Fotografia oficial de les autoritats a la primera cimera mundial sobre el futur del turisme a Barcelona / Marta Casado / ACN

El cas és que, després de xerrar i la hydration, van signar una mena de manifest anomenat “Barcelona Call-to-Action for the Future of Tourism“, que era un text que semblava escrit per Greta Thunberg navegant en un veler monegasc. En ell es concloïa que s’ha de “repensar el desenvolupament del turisme, assegurant una distribució més justa dels seus beneficis i avançant en la transició cap a una economia turística neutra en carboni i més resilient socialment”.

La part que parla del turisme neutre en carboni és francament còmica. Les mateixes autoritats i empreses turístiques que estan pressionant de manera folla per tindre més avions i creuers surten dient que els 70 milions de passavolants que volen no deixaran cap petja ecològica a la ciutat. Cínic.

L’única part en la qual sí que puc estar d’acord és la que diu que el turisme del futur haurà de ser “resilient socialment”. Certament, o les poblacions patidores de turistes es fan resilients o es fan resistents. I ja saben que resistir-se és dolent pel negoci i per les autoritats que ja utilitzen la màxima força per tal que els ciutadans facin lloc als turistes.

Un invent del passat

És evident que el turisme global de masses no pot complir cap dels requisits ni necessitats del segle XXI. És un invent del segle passat amb regles econòmiques que ja no existeixen, basat en supòsits falsos i que només pot mantenir-se si augmenta d’escala fins al deliri i explota els recursos d’on xucla riquesa.

No. Oblideu ja la falòrnia del turisme de qualitat. Els megaiots més grans del món ja hi són a Barcelona i això no evita els botellots. Oblideu el miracle del “nòmada digital” i de l'”expat carregat de talent”. No és més que una substitució de classes i una gentrificació de manual.

El sector turístic (és un sector primari, no una indústria) no es pot reconvertir perquè es basa essencialment en el malbaratament. El turista és un ésser-consumidor pur. És l’únic moment de l’any en què una persona no fa res més que consumir i, per tant, és impossible que no malbarati. Els turistes no van als punts verds ni els hotels fan recollida porta a porta d’orgànica ni els creuers van a rems. Ni el gremi d’hotelers reparteix els beneficis entre els veïns ni Airbnb col·labora amb els casals d’avis ni les franquícies fan barri.

El turisme del futur serà com el del present però més agressiu. Amb més capital especulatiu a la recerca de refugi. Amb més destrucció cultural per tal de trobar la “local experience” que sadolli el mono etern del viatger. Tot semblarà healthy, però serà més cruel. I nosaltres aquí què… a resilir?

Més notícies
Agents custodien la sortida de l'estació de plaça Catalunya per impedir la sortida dels manters / @txamix

VÍDEO | Tornen a desallotjar manters a la Rambla: “L’única solució que ens donen és pegar-nos”

Notícia: VÍDEO | Tornen a desallotjar manters a la Rambla: “L’única solució que ens donen és pegar-nos”
Comparteix
La Guàrdia Urbana els fa fora i el Sindicat Manter denuncia que els venedors van rebre cops de porra
Notícia: VÍDEO | Tornen a desallotjar manters a la Rambla: “L’única solució que ens donen és pegar-nos” - Mobile
Brutal agressió sexual a una noia de 20 anys a la platja JORDI PLAY

Els veïns de Ciutat Vella es revolten: “Prou soroll!”

Notícia: Els veïns de Ciutat Vella es revolten: “Prou soroll!”
Comparteix
Diverses associacions veïnals convoquen una concentració a Sant Jaume el 3 de novembre
Notícia: Els veïns de Ciutat Vella es revolten: “Prou soroll!” - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa