Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El pla amb fons públics per acabar amb una escala plena de pisos turístics
  • CA

Les festes fins a la matinada que han sovintejat els últims mesos en un bloc que concentra més d’una vintena de pisos turístics manté en alerta un barri a tocar de Barcelona. Passa al barri de la Catalana, a Sant Adrià de Besòs, una zona residencial de recent construcció on es dona el fet insòlit que els 21 pisos d’una mateixa escala són tots apartaments turístics. Tot i que hi són des de fa tres anys, l’empipament ha tocar sostre ara, quan el veïnat va sortir al carrer fa cosa d’un mes i mig per exigir que es retiressin les llicències d’allotjament per a turistes, després d’una nit de mal dormir per la gresca que un grup de nois de visita a Barcelona va protagonitzar.

L’Associació de Veïns de la Catalana comenta que les festes que han desvetllat part del barri aquest estiu no s’han repetit en els últims dies, però la desconfiança no ha remès. Davant del malestar, l’Ajuntament de Sant Adrià ha plantejat una oferta salomòmica a la propietària dels domicilis, Olala Homes, dedicada al lloguer turístic a diferents països: si fructifica, la companyia podria mantenir els ingressos, però els domicilis deixarien d’albergar turistes i es lliurarien a gent amb necessitat acreditada d’habitatge a canvi de la garantia d’un pagament amb fons públics.

L’alcaldessa de Sant Adrià, la socialista Filo Cañete, explica al TOT Barcelona que ha plantejat a la titular dels pisos turístics “estudiar la possibilitat d’accedir al programa Reallotgem de la Generalitat”. Es tracta del pla del Govern a què els municipis poden acollir-se i que capta pisos buits per destinar-los a persones amb resolució favorable de la mesa d’emergència pendents de trasllat al pis que l’administració ha reconegut que requereixen. La Generalitat reserva 21 milions d’euros per avançar l’abonament de la renda dels primers 18 mesos dels habitatges que s’obtinguin.

L’alcaldessa aclareix que la suggerència és embrionària i falta per comprovar si l’Ajuntament podria costejar-lo amb diners de la Generalitat en cas que la propietària s’hi avingués. “Com a mínim, proposem explorar-ho”, diu Cañete. La idea es va trasmetre fa unes setmanes a l’empresa, però l’Ajuntament encara no ha rebut resposta. Per la seva banda, Olala Homes no ha atés la consulta del TOT Barcelona.

Dubtes dels veïns

Per la seva banda, l’Associació de Veïns de la Catalana coneix l’oferta. En cas de prosperar, l’entitat la sotmetria a valoració del veïnat. El col·lectiu veïnal assegura que l’Ajuntament els ha expressat que als pisos podria acollir-se universitaris amb necessitat d’allotjament a Barcelona -ben a prop es troba el campus Besòs de la UPC- o famílies desfavorides amb dret reconegut perquè l’administració els adjudiqui un habitatge.

“S’ha posat sobre la taula i tenim que estudiar-ho per veure què ens convé. Hem vist reallotjaments a barris dels voltants que no han acabat bé. L’objectiu principal continua sent que es puguin treure les llicències”, apunta José Caparrós, membre de l’Associació de Veïns. L’entitat creu que l’empresa s’excedeix d’allò que la llicència li autoritza. “Cada dijous ve un camió a recollir roba i es posa davant del pàrquing i bloquegen la sortida. Exerceix com si fos un hotel“, compara Caparrós, que creu que s’ha produït “desídia” al no haver-se frenat a temps que els pisos turístics no proliferessin en un mateix bloc.

Més notícies
Molts turistes aprofiten per fer-se fotos / Jordi Play
‘Happy hours’ resilients, verdes i sostenibles
Notícia: ‘Happy hours’ resilients, verdes i sostenibles
Comparteix
El sector turístic tracta d'oferir una imatge compromesa a Barcelona, però no evita la gentrificació ni el malbaratament
Brutal agressió sexual a una noia de 20 anys a la platja JORDI PLAY
Els veïns de Ciutat Vella es revolten: “Prou soroll!”
Notícia: Els veïns de Ciutat Vella es revolten: “Prou soroll!”
Comparteix
Diverses associacions veïnals convoquen una concentració a Sant Jaume el 3 de novembre

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Comuna d'alfabetes i fab3s t3ndres a octubre 31, 2021 | 19:25
    Comuna d'alfabetes i fab3s t3ndres octubre 31, 2021 | 19:25
    Prohibir elshotels te consequencies, anal.fabeta Colau de Valls y de Franco
  2. Icona del comentari de: FRAN BCN a octubre 31, 2021 | 21:47
    FRAN BCN octubre 31, 2021 | 21:47
    Si els veïns es.queixen dels turistes, com entrin.als pisos.gent necessitada, ufdd, llavors ni.t,explico....festes i juergas, ja veuran....

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa