Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
ERC demana a Colau una ordenança per reconvertir allotjaments turístics en habitatges temporals

ERC presentarà al ple d’abril, que se celebrarà en format virtual aquest dimecres, una bateria de mocions sobre la crisi econòmica causada pel coronavirus. Entre elles, un prec perquè el govern d’Ada Colau impulsi una ordenança nova que ajudi a reconvertir places d’allotjament turístic en habitatges temporals. Arran de les declaracions de la regidora d’Habitatge, Lucía Martín, al TOT Barcelona sobre la presió als pisos turístics inactius, el regidor republicà Jordi Coronas avisa que “la legalitat vigent té poc recorregut” perquè només permet revocar llicències si l’Ajuntament pot demostrar que un immoble ha estat inactiu dos anys.

“És una via molt lenta i no tenim prou capacitat inspectora, és millor explorar altres fórmules per arribar a acords de cessió o fins i tot de compra en algun cas”, ha dit en una trobada virtual amb la premsa. Coronas aboga perquè el consistori es doti d’instruments nous i s’assegui a parlar directament amb propietaris de pisos turístics, saltant-se les associacions de representació gremial i de gestió de carteres immobiliàries i obviant els titulars dels apartaments de més luxe. També obre la porta a proposar usos temporals a hotels que passin greus dificultats econòmiques, com per exemple allotjar gent gran o estudiants.

A banda, ERC també proposarà al plenari una proposta per revisar i reforçar les oficines de Serveis Socials, amb especial atenció a les més sobrecarregades, que segons el regidor serien les del Raval i Nou Barris. 

El govern municipal ha avançat a l’oposició en una Junta de Portaveus celebrada aquest dilluns a primera hora que sotmetrà a debat amb l’oposició dues mesures que ja ha anunciat fa dies: el Pacte per Barcelona i urbanisme tàctic per afavorir la mobilitat sostenible durant el confinament. La mesa de diàleg del Pacte per Barccelona celebrarà una primera sessió –virtual– dimarts a la tarda, amb la presència dels presidents de cada grup municipal i té previst també 4 meses sectorials amb experts independents. 

Pressupostos: focus en els ingressos extra

Pel que fa als pressupostos municipals, ERC avança que de moment només s’ha reunit un grup de treball ja existent sobre fiscalitat i pressupostos, a fi d’analitzar la situació actual. Si el govern avançava fa dues setmanes que les arques municipals han deixat d’ingressar ja 200 milions d’euros, Coronas avisa que cal sumar-hi també el que perden grans empreses públiques com B:SM, que gestiona per exemple el Bicing, el Tibidabo o l’accés al Park Güell. En la darrere reunió d’administració, ha explicat, l’empresa va fer notar que la previsió de tancar 2020 amb un benefici de cinc milions d’euros era impossible d’assolir i que estimava unes pèrdues d’uns 50 milions d’euros. Els xiringuitos de la platja són un altre exemple: sense aquestes concessions, Parcs i Jardins perd 6 milions d’euros.

Els republicans insisteixen, en base a aquestes xifres, en la necessitat d’incloure “la necessitat d’ingressos addicionals” al Pacte per Barcelona. Les principals vies serien canvis legals que ha de fer l’Estat, com permetre gastar el superàvit dels darrers anys –l’opció més ràpida, amb un decret–, flexibilitzar la regla de despesa o canviar la distribució de l’IVA que recapta Barcelona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa