Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament multa 32 botigues de souvenirs al voltant de la Sagrada Família
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona ha inspeccionat 183 botigues de souvenirs de l’Eixample, Gràcia i Horta-Guinardó per comprovar si compleixen la normativa. La campanya s’ha realitzat entre febrer i juliol amb especial focus a la Sagrada Família, on s’han fet 126 de les 183 visites d’informació. La resta han sigut 55 al districte de Gràcia i 2 a Horta-Guinardó. En conjunt s’han detectat un 40% d’incompliments i els 74 locals amb irregularitats s’han visitat una segona vegada per revisar si s’havien ajustat a la normativa. 

D’aquests 32 no havien corregit les infraccions i se’ls ha multat. L’expedient sancionador que se’ls ha obert pot arribar als 500 euros i en la majoria de casos es deu a infringir la prohibició de mostrar els souvenirs a l’aparador o no agrupar-los correctament, que és una regla que han de mantenir els establiments que no tenen llicència específica de botiga de records. No s’han detectat, en canvi, comerços totalment destinats a aquest producte sense la llicència pertinent –que rebrien multes de fins a 6.000 euros– ni que superin el 20% màxim de producte destinat a turistes –el que seria sancionat amb fins a 3.000 euros–. Al voltant del Park Güell i de la Casa Vicens s’estaria acabant encara la segona ronda inspectora.

La normativa barcelonina sobre la venda de records turístics es remunta a l’any 2008, quan es va aprovar la congelació de llicències per als establiments dedicats únicament a aquest producte. En una dècada, però, moltes botigues properes a grans atraccions han trobat escletxes legals per vendre’n igualment. Al desembre de 2018 el consistori va aprovar una ampliació de la norma que clarifica què poden fer els comerços oficialment destinats a altres especialitats –roba esportiva, calçat, artesania…– si volen adreçar una petita part de la seva oferta als visitants.

Segons la norma vigent, en aquest cas els souvenirs explícits poden vendre’s en un racó diferenciat sempre que no superin el 20% de la superfície o del volum exposat, ni es mostrin a l’aparador ni siguin visibles des del carrer. També es dona tractament prioritari, a més de Ciutat Vella que ja ho era des del principi, a àrees on han proliferat aquestes botigues irregulars, com per exemple els entorns de la Sagrada Família, el Camp Nou, la Casa Vicens o el Park Güell i el barri de Sant Antoni.

Equilibris en el relat de BComú i PSC

“Barcelona no és un souvenir ni volem que es converteixi en un aparador pels turistes”, ha reivindicat la tinent d’urbanisme Janet Sanz (BComú), que ha presentat la campanya d’inspeccions aquest dilluns acompanyada de la regidora de comerç, Montse Ballarín (PSC). Sense contradir-se en cap moment, les regidores han posat l’accent en la vessant que resulta més prioritària per a cadascun dels dos socis de govern. 

La regidora socialista no ha emmarcat l’acció en el turisme sinó en la qualitat del comerç de proximitat: “És una mesura més en favor del comerç que volem, el que fa les coses bé i compleix les normatives”, ha dit, en referència a la campanya de sensibilització als turistes perquè no comprin al top manta. Preguntada per la premsa, Sanz ha respost que encara no hi ha data per a la reunió que demanen els manters però que es produirà ben aviat.  

La fiscalitat de les grans superfícies, cosa del Congrés

Ambues han sortit airoses també en pronunciar-se sobre l’apel·lació pública del regidor Marc Serra (Bcomú) al govern de Pedro Sánchez (PSOE) d’encarir els impostos que paguen les grans superfícies si els socialistes volen realment ajudar el petit comerç, en defensar un abordatge no policial del top manta.

Ballarín li ha passat la pilota a Sanz en ser un regidor dels comuns i ha respost que actualment ja es comprova que es compleix la tributació d’aquests espais. La tinenta ha argumentat que “es podrien gravar millor”, però que en tot cas seria el grup parlamentari dels comuns al Congrés qui impulsaria aquest debat. “Cada grup polític [del govern de Barcelona] és lliure de poder portar al Congrés noves propostes i jo per exemple comparteixo les paraules del Marc Serra, però en qualsevol cas no s’ha de decidir ni impulsar des de l’Ajuntament”, ha valorat. 

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Marc a agost 05, 2019 | 16:56
    Marc agost 05, 2019 | 16:56
    I amb els manters com va el tema? I amb els lladres i delinqüents varis?
  2. Icona del comentari de: capitao lampiao a agost 05, 2019 | 18:01
    capitao lampiao agost 05, 2019 | 18:01
    Que tanquin la barraca i venguin la mercaderia damunt d.una manta. S'estalviaran multes, impostos, llum, calefaccio, inspeccions i lloguers.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa