Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Una escapada al patriomoni adober de la capital de l’Anoia
  • CA

Igualada pot ser imitada, però mai igualada. I només aquest motiu ja és una bona raó per agafar els FGC des de plaça Espanya o la Hispano-Igualadina des de Maria Cristina i plantar-nos a la capital de l’Anoia. Aquesta ciutat té un dels patrimonis industrials més interessants a casa nostra, història viva del sector de la pell a més d’un teixit comercial ben viu.

Proposem un itinerari que ens permetrà recórrer els principals centres de producció, els edificis històrics i actuals de l’activitat tèxtil Igualadina, a més dels escenaris del patrimoni industrial adober de la ciutat: el barri del Rec i algunes indústries modernistes de notable valor.

Començarem amb dos recorreguts des de la plaça de la Creu. Dirigint-nos cap a la baixada de Sant Nicolau arribarem a cal Boyer: museu de la pell i la sínia. Aquest edifici, que també és el museu comarcal de l’Anoia, fou una fàbrica tèxtil cotonera construïda a finals del segle XIX. Caminant pel carrer del doctor Mercader arribarem al Museu del Traginer, situat a la plaça dels Traginers. Tot passejant per aquest barri industrial trobem l’antiga instal·lació de cal Godó, denominada la Igualadina cotonera. Aquest és un edifici construït a mitjans del segle XIX que va ser de les primeres manufactures de fils i teixits de cotó i la primera a emprar la màquina de vapor.

Caminant per l’avinguda de balmes, ens trobarem amb cal Salinas i més endavant em Punto Blanco, important empresa de gènere de punt, molt coneguda per l’elaboració de roba interior i mitjons. Actualment, és una de les empreses més grans de la ciutat.

Seguirem pel carrer de l’Aurora fins a la plaça de la Isabel·la, la xemeneia industrial que resta de l’antiga fàbrica de l’avinguda d’Ignasi Boyer. Sortint d’aquesta plaça travessem pel carrer de Santa Caterina, un dels eixos comercials de la ciutat, per arribar a la plaça de cal Font, carrer pel nom per una antiga fàbrica cotonera de principis del segle XX. Era tan gran i rellevant que ocupava cinc i des de cases i avui una d’elles és la biblioteca central d’Igualada. Baixant pel carrer de Sant Magí, entrem al carrer del Clos per conèixer el Cercle Mercantil Industrial i Agrícola, edifici d’estil eclèctic amb elements modernistes inaugurat el 1899.

Entrant al carrer de Sant Pau podem contemplar l’edifici de l’Ateneu igualadí de la classe obrera d’estil modernista, que ara com ara acull el teatre municipal. La següent parada és un gasogen pertanyent a la fàbrica tèxtil de cal Pasqual. És l’únic conservat a Catalunya i probablement Europa. Va ser instal·lat després de la Guerra civil en aquesta fàbrica tèxtil. Destinat a l’obtenció de gas pobre, com a energia per als motors dels telers.

Ara podrem dirigir-nos a la plaça porxada de l’Ajuntament, on trobem l’església de Santa Maria, d’estil renaixentista Català del segle XVII. Aquí a prop hi ha la plaça de Pius XII, indret on va néixer a la ciutat d’Igualada al segle XI, en una cruïlla de dos camins. D’aquí estant podrem veure cal Barrab, un edifici d’estil modernista amb una torre molt característica col·locada en el seu xamfrà. Travessant el passatge de Sant Miquel, un dels més antics de la Vila, podrem veure la casa modernista de cal Ratés i la casa dels Padró-Serrals, que actualment acull el Consell Comarcal de l’Anoia.

Ja dins del barri del Rec no us podeu perdre el portal de la Font Major, la font de la Carota I el portal i la plaça dels Blanquers. Aquest era l’indret on s’acumulaven les pells salades seques cap provenien d’altres contrades a l’espera de ser adobades. Aquí trobem nombroses cases de doblers com cal Puet del Manco, cal Maño, cal Mateuet o cal Cabòries.

El Rec, ja li he comentat al segle XIII, és un Canal de 3,5 km que recull l’aigua del riu Anoia per mitjà d’una resclosa i que proveïa les adobaries. Altres punts d’interès que no us podeu perdre són cal Sistaré, cal Sabaté -maria d’estil modernista-, cal Granotes o cal Valls, rehabilitada recentment per encabir Espais del Rec, un centre de creativitat que acull iniciatives relacionades amb la creació i el disseny.

Gastronomia i compres

I per acabar-ho d’adobar, us recomanem que feu un mos al Somiatruites, al carrer del Sol 19, davant de la plaça de Joan Mercader. Aquest és un restaurant referent a l’Anoia que ofereix una proposta gastronòmica actual i divertida, de base tradicional i assequible per a totes les butxaques.

A més, si coincideix, Igualada també acull el Rec.0 el festival de moda, cultura i gastronomia que se celebra dues vegades a l’any, i només durant quatre dies, al barri del Rec.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa