Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Escapada a la Pobla de Lillet: trens, ciment i Gaudí
  • CA

Arribar a la Pobla de Lillet amb transport públic no és fàcil, siguem realistes. Però val la pena l’esforç. Primer cal arribar a Berga i després agafar un altre autobús fins a aquesta població del Berguedà on podrem gaudir d’un entorn d’alta muntanya i el mític Tren del Ciment, gestionat per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.

Passejant pel nucli històric del municipi s’hi reconeixen els inicis del poble a principis del s. XIII, quan la família dels Mataplana es va establir al Castell i va iniciar la construcció de La Pobla de Lillet. Els seus carrers empedrats i estrets conserven tot l’encant d’un nucli estratègicament ubicat al turó anomenat el Pujolet. Seguint la ruta dels senyals interpretatius es pot visitar fàcilment el poble i veure la font d’en Güell, el Pont Vell- el més antic dels ponts que actualment travessen el Llobregat-, la plaça de l’Ajuntament, el mural de la Carta de Poblament, la plaça del Molí, el Verger, la plaça del Fort, el castell i l’Església de Sta. Maria de la Pobla de Lillet.

Precisament des d’aquest punt es pot començar a ascendir a la roca del Castell de la Vila, lloc on tal com diu el seu nom, hi havia ubicat el castell, refugi dels habitants de la vall de Lillet. Actualment, està gairebé enderrocat, tan sols hi podem contemplar una petita paret.

El Tren del Ciment

El plat fort de la visita, però, és, sense cap mena de dubte el Tren del Ciment. Aquesta és una línia que uneix l’antiga fàbrica de ciment Asland de Castellar de n’Hug amb la Guardiola de Berguedà, des d’on surt la línia del ferrocarril de via estreta cap a Berga i Manresa. L’any 2014 es va celebrar els cent anys del seu primer servei públic de viatgers.

Aquest antic tren té una longitud de 3,5 quilòmetres i té parada a quatre estacions: La Pobla de Lillet, La Pobla Centre, Jardins Artigas i Museu del Ciment-Castellar de n’Hug. El trajecte dura uns vint minuts i es fa amb una locomotora dièsel, que disposa de quatre vagons amb una capacitat de 25 passatgers cadascun. És una gran proposta per fer en família.

Conegut col·loquialment com el “carrilet”, estarà obert al públic i estarà obert al servei comercial ininterromput durant les vacances d’estiu, del 17 de juliol al 5 de setembre. El tren circula tots els caps de setmana i festius del 27 de març al 21 de novembre.

Museu del Ciment

A més a més, també es pot visitar el Museu del Ciment, que retrocedeix en el temps i explora la història de la fàbrica i els seus voltants. Aquest edifici modernista únic ofereix als visitants una visió del món de la fabricació de ciment Portland. A més, si aneu amb els més petits de la casa, el Museu del Ciment ofereix un joc d’exploració espacial guiat pels follets de les fàbriques.

Exposició del tren històric

I més museus. L’antiga estació del Carrilet de la Pobla de Lillet acull una exposició de trens històrics. En aquesta exposició podreu veure tota mena de ferrocarrils secundaris, industrials i turístics de la vall del Llobregat.

Jardins Artigas

Els Jardins d’Artigas són una joia desconeguda d’aquesta terra, és un exemple destacat del jardí modernista dissenyat pel famós Antoni Gaudí, com a agraïment a la família el va acollir mentre estava construint el Xalet de Catallàs, que seria la llar d’enginyers i miners del carbó.

El xalet de Gaudí

Enmig del bosc de la Serra del Catllaràs trobem una vil·la dissenyada per Antoni Gaudí l’any 1902. A l’època va acollir els tècnics i enginyers de la mina de carbó del Catllaràs, que va ser explotada per l’empresa de ciment pòrtland Asland a principis del segle XX. L’any 1932 l’empresa el va cedir a l’ajuntament i després d’anys i diversos usos, actualment es troba en procés de restauració.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa