Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Retards d’una hora a l’aeroport del Prat pel pas d’un coet espacial xinès
  • CA

La caiguda de les restes d’un coet espacial xinès que ha entrat sense control a l’atmosfera està provocant aquest divendres diverses afectacions a l’aeroport del Prat. El pas d’aquest aparell ha obligat a aturar durant una hora -entre les 9.38 i les 10.18 hores d’aquest matí- tots que els vols que tenien previst travessar l’espai aeri català, motiu pel qual totes les sortides i arribades previstes s’han hagut de proposar almenys durant 40 minuts.

En aquest sentit, l’Agència Europea de Control Aeri ja advertia a primera hora del matí d’aquest divendres que el pas de les restes d’aquest coet podia provocar retards i desviaments en les rutes aèries durant gairebé tot el matí, entre les 9 i les 13 hores.

Segons ha explicat l’agència Eurocontrol, l’aparell és un míssil balístic intercontinental (ICBM) Llarga Marxa 5 reconvertit en coet per a missions de l’Administració Nacional de l’Espai de la Xina. L’artefacte -que mesura 18 metres i pesa 23 tones- és un dels coets més grans que ha entrat a l’atmosfera en els últims anys i està previst que caigui durant aquest matí de divendres sobre algun punt de l’oceà Índic.

En entrar a l’atmosfera, les restes d’aquest aparell pesaran unes 20 tones aproximadament, però la majoria de la seva estructura acabarà desintegrant-se i el coet quedarà fragmentat en trossos que cauran de manera descontrolada. El model elaborat per l’agència indica que l’artefacte, o el que en quedi, ja ha passat per sobre de les illes Canàries, Lisboa, Madrid i Barcelona i ara continuarà en direcció a Sardenya i el sud d’Itàlia.

Tot el sud d’Europa podria quedar afectat

Així doncs, els centres de control del trànsit aeri de tota aquesta zona estan en alerta i hi pot haver disrupcions importants en el trànsit. De fet, durant el pas del míssil s’arribarà a imposar el Rate 0 en algunes zones, deixant-les completament inoperatives, i hi haurà endarreriments i canvis de ruta a molts aeroports, tam com està tenint lloc a l’aeroport del Prat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa