Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un home ven el pis de la mare dependent, li escura el compte i l’abandona
  • CA

L’Audiència de Barcelona ha jutjat aquest dimecres un home per no fer-se càrrec de la seva mare dependent i quedar-se tot el seu patrimoni. La fiscalia li demana 7 anys i 4 mesos de presó per haver descuidat la seva cura, tot i saber que la dona no es podia valdre per si sola perquè havia patit un ictus. A més, es va quedar els diners dels seus comptes bancaris, es va vendre el pis d’ella i els va invertir parcialment per comprar-se un pis només a nom d’ell. Els serveis socials van detectar l’abandonament el 2019 i la dona ara està càrrec d’una fundació benèfica, informa l’agència ACN.

Segons la fiscalia, l’home vivia amb la seva mare almenys des de l’any 2016. La dona havia patit un ictus el 2013, i li va quedar com a seqüela una afàsia i una disàrtria lleu, que li impedien comunicar-se verbalment. Això, unit a la seva edat avançada, problemes de mobilitat i el deteriorament cognitiu va fer que el 2016 li reconeguessin un grau 2 de dependència. Va perdre l’autonomia per rentar-se, vestir-se o preparar el menjar. El seu únic fill va assumir l’obligació de la seva cura i va anar a viure amb ella. També va assumir la gestió del patrimoni de la seva mare i era cotitular de dos comptes bancaris de la seva mare on cobrava les pensions de jubilació i viudetat, amb imports al voltant dels 16.000 euros entre els anys 2016 i 2018.

L’home va desatendre totalment les necessitats de la mare

L’home, sempre segons el ministeri públic, va desatendre totalment les necessitats de la seva mare i va deixar de rentar-la, netejar la casa o alimentar-la adequadament. També va incomplir els controls mèdics i els tractaments farmacològics pautats. El març del 2019 una visita dels serveis socials i mèdics del CAP de Trinitat Vella va fer que la dona fos traslladada a l’hospital Vall d’Hebron per deshidratació. Un cop donada d’alta va ser traslladada a dues residències geriàtriques, on va millorar el seu estat físic i psíquic.

A més, l’home va aprofitar la dependència de la seva mare per convèncer-la que vengués el seu pis per 118.000 euros el setembre del 2016. L’home va ocultar el deteriorament cognitiu de la seva mare al notari, que no va poder-lo apreciar a causa de les dificultats de comunicació que patia la dona. Dels diners cobrats, uns 25.000 van ser per cancel·lar la hipoteca del pis, 14.000 van anar a un compte bancari d’una tercera persona facilitat per l’acusat, i els altres 79.000 els va cobrar amb dos xecs. D’aquests últims diners, 72.000 euros es van ingressar en un compte comú de mare i fill, però el setembre del 2017, un any després de la venda, l’acusat va destinar-ne 53.500 per comprar un pis només al seu nom.

L’acusat va deixar la mare escurada

A banda, 2.000 euros se’ls va quedar ell mitjançant un xec, i la resta els va treure en efectiu entre setembre i desembre del 2017. Amb tot això, la dona es va quedar sense patrimoni i el gener del 2020 va ser declarada incapacitada per un jutjat de Barcelona, i una entitat benèfica va ser designada com a tutora de l’anciana.

Per tot això, la fiscalia li ha demanat 7 anys i quatre mesos de presó pels delictes d’abandonament d’un ascendent en situació d’incapacitat i d’apropiació indeguda o estafa. A més, li demana 4.800 euros de multa, 3.000 euros d’indemnització a la seva mare per danys morals i el retorn dels 118.000 euros de la venda del pis de la dona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa