Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
“Vull tornar per estar amb la meva família”: centenars de peruans bloquejats a Barcelona
  • CA

Walter Cabrejos estava de visita a Barcelona quan el coronavirus va esquerdar la vida a la capital catalana i a gairebé tot el món. A l’Estat el dia D va ser el 14 de març, quan el govern de Pedro Sánchez va decretar l’estat d’alarma i les mesures de confinament conseqüents van entrar en vigor. Al Perú, el país d’origen de Walter Cabrejos, l’estat d’alarma decretat el 16 de març va anar acompanyat del tancament de les fronteres. Des de llavors, aquest peruà de 40 anys, que viatja amb la seva nòvia, és un dels 360 que estan atrapats a la ciutat sense poder tornar a casa.

“Vull tornar per estar amb la meva família”, explica Cabrejos en conversa telefònica amb el TOT Barcelona. S’ha posat en contacte amb el consolat gairebé a diari des que va esclatar la crisi sanitària per pressionar i aconseguir que el govern peruà i espanyol es posessin d’acord per pactar amb una companyia aèria un vol de repatriació. Tal com expliquen fonts del consolat peruà a aquest diari, els vols comercials no poden arribar a Perú i, per tant, el retorn dels peruans al seu país ha de ser en viatges especials. Està previst que les fronteres peruanes estiguin tancades fins a, com a mínim, el 12 d’abril. 

Cabrejos ha creat un grup de Facebook on s’apleguen centenars de peruans afectats pel bloqueig de fronteres i desitjosos de tornar a casa. Alguns, com Cabrejos, estaven de visita, altres feien escala a Madrid i altres, senzillament, volen tornar per estar a prop dels seus. Són més de 300 els integrants del grup i comparteixen inquietuds i novetats sobre la seva tornada a casa. Cabrejos critica que el 30 de març va sortir un vol de Miami cap a Lima per repatriar peruans, i al dia següent va passar el mateix a Houston. Recorda que els Estats Units són el país més afectat del món i no comprèn per què permeten vols que vinguin d’allà i no des d’Espanya.

Fonts del consolat remarquen que la “meta” està en que tots els peruans que estan a Barcelona tornin a casa. Tot i així, admeten que és possible que, finalment, no tots ho aconsegueixin i que hagin de passar el confinament lluny de casa. “Està previst que tornin, estem fent tot el possible”, reivindiquen les mateixes fonts. 

Però, per a Cabrejos, “tot el possible” no és suficient. A diverses peticions d’informació al consolat, l’interlocutor responia a Cabrejos que havia de tenir “paciència” i que els ajudarien amb l’allotjament si era necessari, segons consta a converses de WhatsApp vistes per aquest diari. Ell s’ha posat en contacte amb el consolat pràcticament a diari des del 21 de març, i la resposta ha estat gairebé la mateixa en tots els casos. Fonts del consolat detallen que estan oferint ajuda econòmica als centenars de peruans que estan a Barcelona i altres parts de l’Estat per a l’allotjament i el menjar. 

“El problema és que el país està tancat”, admeten des del consolat, amb referència al Perú. Cabrejos es remet a les paraules del ministre de Relacions Exteriors del Perú, Gustavo Meza-Cuadra, al diari peruà El Comercio, en què reconeixia que alguns vols havien sortit buits des d’Europa cap a Lima, la capital del Perú. 

La “prioritat” del consolat i de l’ambaixada a Madrid és, a dia d’avui, evacuar els més vulnerables cap al Perú. “És una situació delicada”, confessen fonts del consolat, i reconeixen que no saben quan podran tornar els seus compatriotes a casa. 

Més notícies
Atrapat a l’Índia pel coronavirus: “No surto de l’hotel perquè per a un turista no és segur”
Notícia: Atrapat a l’Índia pel coronavirus: “No surto de l’hotel perquè per a un turista no és segur”
Comparteix
Un barceloní de 26 anys està confinat a un allotjament turístic, d'on tem que el facin fora | No hi ha vols comercials fins al 14 d'abril
Atrapat al Perú després de dues setmanes demanant ajut a l’ambaixada espanyola
Notícia: Atrapat al Perú després de dues setmanes demanant ajut a l’ambaixada espanyola
Comparteix
Un jove de 21 anys que intenta tornar a Barcelona des de Lima explica el laberint i el caos burocràtic de la diplomàcia en el seu intent d'agafar un dels vols de repatriació d'Iberia

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa