La salut sexual i reproductiva dels barcelonins millora molt en alguns indicadors, però empitjora de forma preocupant en altres. Les dades del darrer informe anual de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) mostra l’evolució amb dades de 2018 i situa on cal reforçar la sensibilització per a la prevenció. En el capítol de bones notícies hi ha una nova reducció, dins la lenta tendència a la baixa dels darrers anys, dels casos de VIH i Sida a la ciutat.
El 2018 es van diagnosticar 332 portadors nous de VIH, enfront dels 371 de l’any anterior, i la taxa per cada 100.000 habitants baixa a 20,2. Pel que fa a la Sida, els nous diagnòstics baixen de 51 a 37, amb una taxa resultant de 2,3.

Evolució de les noves infeccions de VIH i Sida a Barcelona / ASPB
No obstant, aquesta lleu millora queda ràpidament aigualida per l’important augment d’altres malalties de transmissió sexual com la sífilis, la gonocòccia i la clamídia. Pugen, respectivament, un 22,3%, un 22,7% i un espectacular 44,1%. Tenen una especial prevalència en homes i en el col·lectiu LGTBI, pel que les administracions demanen no baixar la guàrdia i reforçar la prevenció. També a Catalunya, Espanya i Europa s’han detectat tendències similars.

Gran augment de sífilis, gonocòccia i clamídia a Barcelona / ASPB
Prevenció obsoleta?
Per a la regidora municipal de Salut, Gemma Tarafa, l’actual escenari no es pot atribuir al consum creixent de la pastilla de profilaxis preexposició (o PrEP) contra la Sida, ja que les dades són prèvies a l’autorització d’administració d’aquesta pastilla i el seu ús clandestí no era prou gran com per impactar tant en l’estadística. Tot i així, defensa que cal un “abordatge conjunt” perquè la PrEP “s’ha d’administrar de forma integrada amb la resta de programes de prevenció”. La tesi dels especialistes, afegeix, apunta més aviat a una evolució de les pràctiques sexuals que afavoreixen el contagi i uns programes de prevenció poc actualitzats que no posen prou èmfasi en aquestes altres malalties.
Tarafa ha anunciat que està treballant un pla de reforç de la prevenció a les escoles i ha xifrat en un 30% els centres que ja ofereixen classes de salut sexual i reproductiva. La regidora ha lamentat que l’ASPB té capacitat d’impartir-ne a més centres però es troba amb dificultats per encabir els continguts al currículum escolar: “No és senzill entrar a totes les escoles, que ja estan molt saturades”. Com a objectius de mandat ha situat arribar al 50% en la Primària i al 65% en la Secundària i ha avançat que el 2020 el consistori farà una campanya pública específica sobre malalties de transmissió sexual. També exportarà a tota la ciutat una prova pilot de Ciutat Vella que ofereix eines de formació noves a educadors juvenils.
Menys embarassos i avortaments adolescents
L’altra notícia positiva en salut reproductiva i sexual és la consolidació del descens dels embarassos i avortaments entre les adolescents. És especialment visible la reducció als districtes de Ciutat Vella i Nou Barris, on en 10 anys han caigut a la meitat. Actualment dos terços de les gestacions de noies d’entre 15 i 19 anys acaben en avortaments i només un terç es completen amb bona salut per a mare i nadó.

Reducció dels embarassos adolescents a Barcelona, sobretot a Ciutat Vella i Nou Barris / ASPB
En conjunt baixa la natalitat a la ciutat, el que no és tan bona notícia a la vista del creixent envelliment de la piràmide poblacional. El 2018 van néixer menys nadons a la Ciutat, un total de 13.172 nadons, el que suposa 694 criatures menys que 2017.