Vídeo | El Clínic, primer hospital d’Europa en aplicar una nova tècnica làser en cirurgies de pròstata

La primera cirurgia es va fer el 22 de juny a un pacient amb Hiperplàsia Prostàtica Benigna

L’Hospital Clínic ha estat el primer hospital d’Europa en aplicar una nova tècnica làser en el tractament quirúrgic mínimament invasiu en cirurgia de pròstata. El làser Thulio superpulsat ajuda a fer una cirurgia molt més precisa i efectiva i permet una millor recuperació del pacient, que en 24h hores podrà ser donat d’alta.

La nova tècnica es podrà aplicar en cirurgies per al tractament de les litiasis urinàries, els tumors d’urotell i la Hiperplàsia Prostàtica Benigna. El Clínic, com a centre de referència assistencial en urologia ha pogut comprovar els criteris científics en l’ús del làser en aquest tipus de cirurgies i, d’aquesta manera esvair dubtes sobre altres tipus de tècniques o làsers utilitzats.

La cirurgia làser de pròstata s’utilitza per alleujar els símptomes urinaris de moderats a greus provocats per l’engrandiment de la pròstata. La fibra de làser que passa a través de l’endoscop allibera energia per eliminar l’excés de teixit que impedeix el flux d’orina. S’utilitza un làser per tallar o extreure l’excés de teixit que bloqueja la uretra.

La gran diferència amb altres cirurgies amb un làser d’aquestes característiques és que fins ara el làser aplicat era de freqüències aproximades de 70 Hz i ara es podrà aplicar una freqüència de 2.400 Hz. Tot plegat, permetrà una cirurgia molt més precisa, efectiva, ràpida i una millor recuperació del pacient que en 24 hores podrà ser donat d’alta. 

Tecnologia innovadora

El làser ‘Superpulsat’ té una tecnologia innovadora que facilita les intervencions quirúrgiques endoscòpiques complicades, el seu ús dins de quiròfan i amb aparells de diàmetres més reduïts. El consum d’energia és mínim i no requereix instal·lacions costoses i difícils com altres làsers utilitzats. Pel doctor a càrrec de la primera cirurgia del Servei d’Urologia del Clínic, el Dr. Javier Sánchez, “aquesta nova tècnica és revolucionària perquè utilitza poca energia i amb una alta freqüència. Suposa un canvi de concepte en la cirurgia urològica”.

Per la seva banda, el Cap de Servei d’Urologia del Clínic, el Dr. Antonio Alcaraz, ha ressaltat que “l’ús de tècniques pioneres ens permet situar l’Hospital Clínic de Barcelona com un centre punter i innovador per tal d’obrir, en definitiva, noves oportunitats pel pacient i oferir-la una millor qualitat de vida”.

Hiperplàsia benigna de pròstata

La HBP és un engrandiment no cancerós de la glàndula prostàtica, la prevalença de la qual augmenta progressivament amb l’edat. La meitat dels homes té un engrandiment de pròstata als 60 anys d’edat, i als 85 el percentatge arriba al 90%.

Es calcula que un 50% dels homes tindran en algun moment de la seva vida aquesta afecció amb diferents nivells d’intensitat. En les persones amb engrandiment de pròstata, la gravetat dels símptomes varia, però tendeixen a empitjorar gradualment amb el temps.

Alguns símptomes freqüents són els següents: necessitat d’orinar amb freqüència o urgència, augment de la freqüència de l’orina a la nit, dificultat per començar a orinar o flux d’orina dèbil o que s’atura i torna a començar.

Altres usos

Aquesta nova tècnica també es pot utilitzar per a la litasi (pedres), una patologia que afecta el 4% de la població espanyola i que es produeix per la unió en diminuts cristalls de les sals que estan en solució en l’orina quan el pacient, sobretot a l’estiu, beu menys del que caldria. Aquests cristalls s’uneixen amb altres i acaben formant un nucli que va engreixant, per aposició de més vidres, fins que per la força de la gravetat, cau a l’urèter i passa el còlic.

Nou comentari