Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Vídeo | El Clínic, primer hospital de l’estat que posa un clip a la vàlvula tricúspide

L’Hospital Clínic ha començat a aplicar una nova tècnica per tractar als pacients amb insuficiència valvular tricúspide. El Clínic es converteix així en el primer centre de l’estat espanyol en realitzar-ho. L’implant d’un clip representa la millor alternativa no quirúrgica per disminuir el grau de disfunció de la vàlvula tricúspide i millorar els símptomes i el pronòstic dels pacients.

La nova tècnica ha rebut l’aprovació en el mercat sanitari europeu després de que el Clínic participés en l’estudi internacional pilot que ha permès demostrar resultats molt positius pels pacients. S’ha començat a aplicar per un equip multi-disciplinar de l’Hospital format per cardiòlegs intervencionistes, cardiòlegs especialistes en imatge, anestesistes, cirurgians cardíacs i infermeria especialitzada en hemodinàmica.

Millor recuperació del pacient

El clip millora la capacitat física d’un pacient que s’ofegava degut a una insuficiència cardíaca dreta. Sense molèsties ni complicacions. Gràcies al nou sistema s’evita la cirurgia a cor obert i el pacient és a casa pocs dies després de la intervenció. De totes maneres, aquesta tècnica es reserva a pacients amb alt risc quirúrgic.

Durant la intervenció es col·loca un catèter a través de l’engonal dreta del pacient que arriba fins al cor i permet col·locar el nombre necessari de clips per reduir de manera significativa la insuficiència tricúspide. Un cop alliberat el clip, es retira el catèter i es col·loca un petit punt a la pell que es retira a les 12 hores de la intervenció.

El cardiòleg intervencionista del Servei de cardiologia, el Dr. Xavier Freixa, remarca que “amb aquestes tècniques transcatèter aconseguim reparar les vàlvules amb una recuperació record, a causa de la falta d’agressivitat i de ferides quirúrgiques”.

Pel cap de secció d’Hemodinàmica, el Dr. Manel Sabaté, “aquesta tècnica és mínimament invasiva i pot ser molt beneficiosa pels pacients ja que poden evitar un alt risc a quiròfan”. Per la seva banda, la directora de l’Institut Clínic Cardiovascular, la Dra. Marta Sitges, ressalta que “el Clínic es converteix en el primer centre d’Espanya on es fa aquesta tècnica i tot plegat permet completar la cartera de serveis a l’hora d’oferir diferents tractaments a pacients amb malalties a les vàlvules del cor”.

Insuficiència de la vàlvula tricúspide

És una afecció en la qual la vàlvula que es troba entre les dues cavitats cardíaques dretes (ventricle i aurícula drets) no es tanca correctament. El mal funcionament no permet que la sang flueixi de tornada a la cavitat superior dreta de cor. Aquesta malaltia pot ser una afecció de naixement o pot passar a causa d’anomalies provocades per altres malalties.

No presenta signes ni símptomes a les fases inicials de la malaltia. En els casos severs es presenta la simptomatologia típica progressiva: fatiga intensa, pèrdua de la capacitat per fer activitat física, inflor o edema a les cames i abdomen per retenció de líquids o alteracions de la funció del fetge (en fases molt avançades).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa