Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Veïns del Poblenou demanen aturar unes obres per la presència d’amiant
  • CA

Un grup d’entitats i veïns del Poblenou, incloses famílies de l’escola Fluvià, han instat a l’Ajuntament de Barcelona que ordeni l’aturada d’unes obres en una nau ubicada al número 89 del carrer Fluvià, on personal del consistori va confirmar la presència d’amiant fa nou mesos. El material, que es va expandir a través del fibrociment en teulades, canonades i altres construccions durant dècades, és un potent tòxic per a la salut, que pot provocar que es contreguin malalties cròniques als pulmons i a la pleura que acostumen a trigar dècades en aparèixer des que es va produir l’exposició a la pols nociva del producte, causant d’una càncer incurable i mortal, el mesotelioma.

L’Associació de Famílies de l’escola Fluvià i altres entitats han criticat aquesta setmana que l’Ajuntament no hagi elaborat un informe per avaluar la presència d’amiant en l’edifici i el possible risc per a la salut que comporti, tant per a infants com per a adults. Les plataformes expliquen que al magatzem s’efectuen obres per instal·lar un nou negoci esportiu.

Les entitats asseguren que inspectors del districte de Sant Martí van detectar la presència d’amiant a l’immoble l’abril passat. Afegeixen que, després de conèixer la troballa, van rebre l’avís que es retiraria el material perillós en un marge de tres mesos.

No obstant, comenten que el propietari va encarregar una altra inspecció per corroborar si efectivament hi havia restes d’amiant a la nau. El resultat de la inspecció va ser just el contrari que les conclusions dels tècnics del districte de Sant Martí i van concloure que el magatzem estava net de la substància insalubre.

Les plataformes veïnals afirmen que “ja fa mesos” que demanen una reunió que aplegui diferents àrees de l’Ajuntament, incloses les de Salut Pública, Medi Ambient i el districte de Sant Martí. “A dia d’avui encara no hi ha una data tancada”, han lamentat en un comunicat.

“Mentre aquesta reunió no sigui efectiva i es disposi d’un informe neutral i públic que confirmi si hi ha o no amiant prop de l’entorn escolar, entenem que el més adient seria l’aturada de les obres”, conclouen. No és l’únic cas a Barcelona en què s’expressa temor perquè presumptament continuï instal·lada la substància nociva, en especial a prop d’una escola. Pares de tres centres educatius que conviuen en una mateixa illa a prop de la plaça de Glòries protesten des de fa mesos perquè antigues fàbriques al voltant de les escoles conservin encara teulades amb fibrociment deteriorat. Les últimes setmanes han retret que hagi quedat sense sanció una aparent retirada deficient d’amiant.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Observador a gener 27, 2022 | 08:16
    Observador gener 27, 2022 | 08:16
    D'un extrem a l'altre. Un dia no hi havia res de particular en tallar tubs i xapa ondulada d'Uralita amb la radial i l'endemà aixó era perillossissim. Us podria ensenyar un llibre de medicina de quan el meu avi (q.e.p.d) estudiava a la Facultat de Barcelona, imprés el 1915, en el que es parla dels perills de l'asbestosi. On estaven els setciencies d'avui?. Dormint a la palla?. Segur, com sempre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa