Veïns del Besòs porten a tribunals la depuradora del Fòrum

Tretze entitats han presentat una denúncia conjunta a la Fiscalia de Medi Ambient i el SEPRONA

L’oposició veïnal a la depuradora del Fòrum arriba a tribunals. Tretze entitats han presentat una denúncia conjunta a la Fiscalia de Medi Ambient i el SEPRONA aquest dimecres al migdia, perquè s’investigui com a presumpte “delicte ecològic i danys al medi ambient” una fuita d’aigües brutes el passat 10 d’octubre. L’Estació Depuradora d’Aigües Residuals del Besòs (EDAR Besòs), de titularitat metropolitana, té un llarg historial de queixes veïnals per pudors i fuites.

“La gota d’aigua que ha acabat amb la paciència dels veïns, veïnes i ecologistes és deguda al trencament d’una arqueta, que ha provocat una inundació d’aigües fecals i pestilents, incloent residus sòlids i fibrosos (tovalloletes) que flotaven a l’aigua a la zona del Port del Fòrum i voltants”, exposen els denunciants en un comunicat.

Un dels greuges vinculats a la depuradora denunciada pels veïns / AIRE NET

Segons les entitats, “a causa del trencament del col·lector de Llevant, s’aboquen al mar aigües fecals i contaminades sense tractar, animals morts i residus de molts tipus”. “Durant episodis de pluja, l’EDAR aboca aigües brutes a través dels seus emissaris submarins”, afegeixen. Aquestes fuites indignen als pescadors de Badalona, que fa una dècada que demanen solucions.

L’acció judicial la lidera la Coordinadora Veïnal Metropolitana Airenet, juntament amb les entitats Marea Verde SAB, Stop Crematori SAB, Plataforma per a la Conservació Tres Xemeneies SAB, AVV Diagonal Mar, Movimiento Diagonal Mar, AVV Barri Maresme, AVV Front Marítim de Barcelona, Plataforma Entidades de La Mina, Els Verds de Badalona, Badalona Mar, Ecologistas en Acción y AVV Besòs. Creuen que “pot haver indicis d’actuacions delictives i deixadesa per part de determinades administracions públiques” i assenyalen als “ajuntaments, consorcis, govern autònom” i sobretot a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), l’Agència Catalana de l’Aigua i Aigües de Barcelona.

“És inadmissible que, any rere any, se succeeixin els mateixos episodis de trencaments, justificacions i reparacions d’emergència. Aquests successos danyen irreparablement el nostre litoral i podrien afectar la salut de les persones i la fauna marina, deixant més contaminat el mar”, sostenen. Consideren que l’EDAR està “antiquada” i resulta “insuficient” per a una ciutat com Barcelona. Reclamen que s’hi faci “una revisió en profunditat” i se’n millori el sistema de filtrat i la prolongació de la canonada que connecta amb el mar, per “allunyar més de la costa l’abocament de les aigües”.