El 16 de gener de 1999, l’Ajuntament de Barcelona aprovava una ordenança sobre paisatge urbà que regulava l’ús de les vies i espais públics. Prohibia, entre altres, estendre roba als balcons, en finestres o a les façanes, per motius estètics, per higiene i la seguretat, deia la norma. I fins avui, sobre el paper, incomplir aquestes ordenances comporta sancions que van des dels 30 euros fins als 750 euros. A la pràctica, però, molts veïns estenen la roba -la prohibició és en la majoria d’ajuntaments de Catalunya-, i a l’Eixample els interiors d’illa són llocs clandestins de roba estesa, si bé la normativa no especifica si en interiors no es pot. I en altres punts de la ciutat, com el Raval o la Barceloneta, estendre la roba al balcó és una pràctica habitual també. “És prohibit tenir roba estesa a les façanes que donen directament a la via pública”, diu la normativa.

Prohibit estendre roba al balcó

Però aquest dilluns, un usuari de Twitter ha difós una fotografia en què es veu com el carrer de Sicília, a l’Eixample, s’ha convertit en un balcó gegant on un veí ha estès la seva bugada. De fet, com es pot veure a la imatge, els vianants que passessin pel carrer haurien d’esquivar les peces de roba. Imatge curiosa, sense dubte.

La majoria de comentaris que ha rebut aquesta piulada rebutgen aquest estenedor al carrer i en culpen l’alcaldessa Ada Colau, a qui acusen de ser massa laxa amb la normativa. Alguns diuen que Barcelona s’ha convertit en una “favela city” o que emula la ciutat italiana de Nàpols.

De fet, la prohibició d’estendre la bugada al balcó ha generat sempre un debat intens entre els qui pensen que, com diu la normativa, no és ni higiènic ni estètic, i els qui insisteixen que és un tret cultural i que a més, moltes persones no tenen espai dins de casa per fer-ho en condicions. No tots els pisos tenen patis interiors o una galeria, i en alguns casos l’espai és massa petit. Sigui com sigui, de moment la normativa ho prohibeix, i ja fa 22 anys.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Mana12 a abril 03, 2023 | 22:50
  Mana12 abril 03, 2023 | 22:50
  Si no poden treure els onupes de ka casa de sant Gervasi... Quin oroblema hi hs smb la roba estesa
 2. Icona del comentari de: Pilar a abril 03, 2023 | 23:10
  Pilar abril 03, 2023 | 23:10
  Això és veritat? No me puc creure això?????
 3. Icona del comentari de: Maula54 a abril 04, 2023 | 12:58
  Maula54 abril 04, 2023 | 12:58
  Te tota la pinta, d'un local ocupat, mentrestant l'alcaldessa fent Illes als carrers, i la Guàrdia urbana anar mirant. Ole tú!!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa