Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un veí desesperat demana ajuda perquè treguin un pis turístic il·legal de la seva escala
  • CA

L’Iñaki comparteix escala amb un pis turístic il·legal que li fa la vida impossible i està “desesperat”. Des de fa quatre mesos, aquest edifici del carrer Lluís el Piadós, 7, al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, viu en un tràfec constant de maletes amunt i avall. “És una pensió encoberta amb 10 llits, fins i tot han adaptat el menjador per fer-hi una habitació addicional”, denuncia. La presència de tanta gent desconeguda que entra i surt de l’edifici els ha costat més d’un ensurt. En les últimes setmanes hi ha hagut diversos intents de robatori. Així que, a més de desesperat, l’Iñaki també està amoïnat.     

Tot va començar al mes de juny. “Una família va venir a veure el pis [el 1r-1a] i van dir que el necessitaven perquè de tant en tant venen a Barcelona a fer gestions i volien tenir un lloc on quedar-se”, relata el veí, que és el propietari del pis. “Un cop van signar el contracte, la família no va tornar mai i el llogater, de nacionalitat russa, va canviar el pany”. Poc després va començar el malson. Per documentar el que passava, l’Iñaki va demanar a un amic italià que fes una reserva –l’anunci a Airbnb només estava disponible per a IP estrangeres– i el dia convingut es van presentar al pis amb un notari i la inspecció de l’Ajuntament. “Havien posat panys a totes les habitacions”.

Els veïns passen a l’acció

La inspecció municipal va aixecar acta, segons explica el veí, i des de llavors el cas està en el circuit administratiu, però la cosa va per llarg. També ha interposat una demanda judicial per incompliment del contracte de lloguer i sembla que també va per llarg. “El llogater no apareix mai i quan li preguntes et jura que tots són família seva”. Cansats d’esperar una solució que no arriba –en el millor dels casos el jutjat resoldrà en un any–, l’Iñaki i uns quants veïns del barri s’han posat d’acord per atacar allà on més mal poden fer: la butxaca. 

Han omplert de cartells tota l’escala per alertar els turistes que estan en un pis il·legal i vigilen Airbnb per detectar qualsevol activitat sospitosa, tot i que la resposta de la plataforma ha sigut decebedora. “Hem trobat l’anunci cinc vegades i cada cop que Airbnb el dona de baixa, reapareix amb un amfitrió diferent”, assegura en Jordi, un altre veí afectat. Calculen que el pis pot generar uns 12.000 euros mensuals. “Una multa la pagarà sense despentinar-se”, adverteix el veí, que està més preocupat per la inseguretat que genera a l’escala. “No entenem perquè els Mossos o la Guàrdia no actuen”.

L’Ajuntament, a l’aguaït

Fonts municipals han explicat al TOT Barcelona que hi ha un expedient sancionador obert i una ordre de cessament contra el llogater, però que fins que no s’acabi el termini d’al·legacions no es podrà procedir al precinte del pis. A més, defensen que Airbnb sempre ha retirat els anuncis quan se’ls ha requerit –un extrem que també confirma la plataforma– i que els visualitzadors municipals controlen periòdicament la web per comprovar que no es torna a anunciar.

El 2019 està sent complicat per l’Iñaki i la resta de veïns. Al maig, un mes abans que s’obrís la pensió il·legal, una desena de joves van ocupar l’entresòl del mateix edifici i des del primer dia hi va haver problemes. Un dia fins i tot hi va haver una baralla quan el propietari va intentar fer fora els joves i va acabar atès pels serveis mèdics perquè es va endur un cop a la cara.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa