Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
“Si ve un piquet, tancaré”: la sentència de l’1-O atura Barcelona
  • CA

El Carlos ha decidit obrir aquest matí. És propietari d’un bar situat al carrer Casp i aquest matí ha apujat la persiana per rebre els clients. Tot i que té menys clients que en un dia normal, “el matí no va gens malament”. Davant la previsió de piquets o aldarulls, explica al TOT Barcelona que tancarà si els manifestants li ho demanen. “No m’enfrontaré a ningú”, justifica.

La majoria de comerços oberts que es veuen per la ciutat són bars. En un d’ells el Julio, el gerent, argumenta que el seu cap li va dir que havia d’obrir. Relata que ha arribat una mica abans de l’habitual al seu bar situat a la Gran Via i rep alguns clients amb la persiana mig abaixada. “Si he de tancar, ho vull fer ràpid”, precisa. 

Comerços tancats al carrer Pau Claris entre Casp i Urquinaona | Adrià Lizanda

Comerços tancats al carrer Pau Claris entre Casp i Urquinaona | Adrià Lizanda

Afegeix també que, si no obre el bar, li descomptaran el dia del sou. Per això ha volgut venir a treballar: “Si finalment no puc obrir o em fan tancar, no es pot dir que no hagi vingut a la feina”. Sobre les vuit del matí l’activitat al seu negoci és menor que en la d’un dia habitual. Un jove se li apropa per preguntar si ven tabac, però el Julio li contesta que no. En un lapse de deu minuts en una de les hores punta de feina al seu bar, només entra una dona. 

En altres zones de la ciutat, però, els comerços estan tancats. A Gràcia els forns que normalment estan oberts aquest matí tenien les persianes abaixades. Molts quioscos també han decidit fer vaga, com un que està a tocar del bar d’en Carlos. En canvi, al passeig de Gràcia un quiosquer col·loca els diaris poc després de les vuit. Es prepara per afrontar un dia de vaga general amb el seu quiosc obert. “Si no vinc a treballar perdo diners perquè em descompten el dia del salari”, diu, utilitzant el mateix argument que en Julio. 

El trànsit és també un bon indicador de l’aturada de la capital catalana com a protesta contra la sentència. Carrers com el d’Aragó o Pau Claris són dels més concorreguts cada matí per vehicles que van a la feina o a l’escola. Aquest matí, però, els semàfors d’Aragó es posaven en vermell però pràcticament cap cotxe s’hi aturava, quan, en dies normals, les fileres de cotxes són llargues. 

Un semàfor en vermell sense cotxes al carrer Aragó | A. L.

Les cruïlles també són testimoni de la vaga. A la confluència entre Aragó i Pau Claris, on desenes de cotxes s’aturen cada matí per deixar els fills que van a l’institut Jaume Balmes o a l’escola Lestonnac. Avui, però, la cruïlla estava deserta de vehicles. 

La ciutat també exhibeix les cicatrius que els aldarulls d’ahir al vespre van deixar-hi. Una de les més evidents es pot veure a l’oficina de Caixabank entre Aragó i Pau Claris. Els operaris treballaven per reparar la porta d’accés i membres del personal evaluaven els danys patits. Les portes de vidre estaven trencades i dues pantalles de televisió rebentades. 

L'oficina bancària atacada ahir a la nit | Adrià Lizanda

L’oficina bancària atacada ahir a la nit | Adrià Lizanda

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa