Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Apareix vandalitzat l’homenatge a ‘la catedral del cooperativisme’
  • CA

El faristol que rendeix homenatge a la Unió Cooperativista Barcelonesa ha aparegut vandalitzat amb pintades i lemes franquistes. El cartell és una iniciativa de l’Ateneu En Construcció i el Districte de l’Eixample a una de les cooperatives obreres de consum més importants del passat. Doncs bé, tal com ha denunciat a les xarxes socials el compte Històries de Barcelona, l’homenatge ha despertat tacat i amb elogis al dictador espanyol. El periodista David Martínez, propietari del compte, ha explicat al TOT Barcelona que s’ho va torbar mentre anava a “fotografiar el plafó per un post que estic escrivint i em vaig trobar que l’havien vandalitzat”.

Tal com es pot veure en les imatges de Martínez, s’ha intentat esborrar al complert el llegat obrer del barri, pintant el text històric fins al punt que costi desxifrar el seu contingut. Tot plegat apareix acompanyat de paraules que enalteixen la dictadura franquista.

La Unió Cooperativista Barcelonesa

L’entitat Unió Cooperativista Barcelonesa no és una qualsevol. A inicis del segle XX va arribar a tenir 2.000 socis. De fet, alguns sociòlegs i historiadors barcelonins l’anomenen com la ‘catedral del cooperativisme’. L’èxit del moviment va provocar el canvi de seu al carrer d’Urgell, 176, allà on ara s’hi havia instal·lat aquest homenatge. Tal com detallen algunes informacions històriques, aquí van rebre Lluís Companys o Victòria Kent.

El rerefons del cartell

Aquest cartell significa, segons els impulsors, “un pas més per recuperar la memòria històrica i cooperativa del barri”. És més, tal com exposen a les seves xarxes, volen que sigui la iniciativa que els permeti “anar més enllà i recuperar l’ús comunitari de la seu de l’UCB pel barri, en un espai tant ben conservat”.

L’ateneu no és l’única entitat que vol recuperar el llegat de l’edifici, ara en mans de l’església. Òmnium Cultural també forma part de la plataforma lluita per recuperar aquest edifici emblemàtic i tant important per al moviment obrer del segle passat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Barceloní emprenyat. a desembre 18, 2022 | 13:27
    Barceloní emprenyat. desembre 18, 2022 | 13:27
    Barcelona és un paradís..... per als brétols.
  2. Icona del comentari de: JOrdi BCN a desembre 18, 2022 | 17:51
    JOrdi BCN desembre 18, 2022 | 17:51
    BCN està ple de garrulos analfabets, cada dia més..quin fàstic i quina pena.....
  3. Icona del comentari de: independència ja a desembre 18, 2022 | 20:29
    independència ja desembre 18, 2022 | 20:29
    Ningú els buscarà. La impunitat de l'extrema dreta en aquest país, existirà mentre no siguem independents.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa