Una vintena d’afectats per salmonel·losi després de menjar a un restaurant asiàtic barceloní

Un brot de salmonel·losi ha deixat “prop d’una vintena de casos confirmats” els últims deu dies, ha informat l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) a aquest diari. L’origen del fenomen va ser un restaurant asiàtic del passeig de Fabra i Puig. D’entre el cúmul de malalts pel bacteri, s’ha detallat que tres d’ells han requerit atenció hospitalària. A hores d’ara, però, no hi ha cap persona ingressada. 

Diversos veïns dels districtes de Nou Barris i Sant Andreu –el restaurant està a la zona de la frontera dels dos districtes– han quedat afectats i en el pitjor dels casos han hagut de ser ingressats durant diversos dies. Tots ells havien fet algun àpat al mateix establiment els últims dies. És el cas de Marc Sardà, que va dinar en aquell local i l’endemà es va començar “a trobar malament”. Va trucar un metge perquè el visités a casa i va millorar l’estat de salut lleugerament. Hores després, però, “el mal era tan insuportable” que la seva assegurança mèdica “va decidir enviar una ambulància”. Des de llavors, va quedar ingressat a l’Hospital Quirón des de dijous i fins dilluns.

Una situació similar a la d’un jove de 17 anys, que també va quedar ingressat, o a la de Montserrat Molero. Ella va estar cinc dies hospitalitzada a la Vall d’Hebron. Molero havia anat a sopar al local en qüestió i havia demanat “ànec de diverses classes i combinats de sushi”. Poc després, va començar a patir, igual que li va passar a Sardà, una febre intensa, a més d’altres mals.

De fet, la febrada, juntament amb la diarrea, el mal de cap, el mal d’estómac i els vòmits són els símptomes més freqüents. El bacteri de la salmonel·la es contrau o bé ingerint algun aliment contaminat per fems o bé per contagi d’una altra persona intoxicada. El més habitual és que la salmonel·la aparegui en els ous, la carn i lactis no pasteuritzats o els seus derivats. 

Treballadors de baixa

El Servei d’Epidemiiologia de l’ASPB va declarar un possible brot de salmonel·losi el passat dimecres 21 d’agost i, finalment, ho van confirmar amb l’augment dels casos dels quals ha tingut constància els dies següents. De fet, totes les afectacions es van produir abans del dimarts 20 d’agost.

L’endemà de detectar el possible brot, l’Agència de Salut Pública de Barcelona va fer una inspecció al local i va requerir una neteja a fons del restaurant. A més, es va demanar els treballadors que se sotmetessin a unes proves mèdiques per identificar si havien contret el bacteri. Després de les anàlisis, els resultats han certificat que “alguns dels treballadors” també eren víctimes del brot. Ahir mateix, se’ls va notificar “la necessitat que estiguin de baixa mèdica fins que es comprovi que han eliminat el bacteri del seu organisme”, han indicat fonts municipals. A més, destaquen que “la ciutat de Barcelona detecta cada any entre dos i tres brots de salmonel·losi”.

Segons ha pogut comprovar el TOT Barcelona, el local ha quedat tancat avui tot i no ser habitual que ho faci un dijous al migdia, han expressat els veïns. Alguns dels malalts afectats, per la seva part, preparen una denúncia conjunta contra el local, ha pogut saber el TOT Barcelona. 

Comentaris

    Catalanet Agost 30, 2019 | 09:17
    De la mateixa manera que es diu el nom dels afectats, no estaria malament dir el nom del restaurant. Més d'una vegada em toca dinar per aquella zona i estaria bé saber quin és.

Nou comentari

Més notícies

Salut detecta un cas sospitós de listèria al Barcelonès

Tres persones més relacionades amb el brot d'Andalusia estan sota vigilància al Gironès, la Garrotxa i el Vallès Occidental

La PrEP deixa gairebé a zero el contagi de VIH en un pla pilot a Barcelona

El BCN Checkpoint registra només tres infeccions entre els 800 usuaris que tracta amb aquest fàrmac i no són atribuïbles al medicament