Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un sindicat dels mossos acusa els Bombers de no col·laborar en un desallotjament per motius polítics
  • CA

El sindicat SAP-Fepol ha arribat, quatre dies abans de les eleccions del 26M, per agreujar el clima entre la Generalitat i l’Ajuntament en matèria de seguretat. Segons denuncia l’agrupació, el cap de guàrdia dels Bombers de Barcelona, dimarts passat al matí, va decidir no despenjar una activista penjada de la façana d’un bloc de pisos ocupat al barri del Camp de l’Arpa. Segons consta a l’acta judicial del desallotjament, a la qual ha tingut accés l’Agència Catalana de Notícies, el comandament dels bombers va dir que “tenen ordres de no intervenir per temes polítics”. Tanmateix, fonts municipals han desmentit al TOT Barcelona que hi hagi “cap tipus d’ordre”, ja que el cos es limita a actuar quan és necessari fer un “salvament”, aspecte que no va ocòrrer al desallotjament del carrer Independència. 

En un comunicat que recull l’ACN, el sindicat ha demanat explicacions per un cas d'”extrema gravetat”, ja que els membres del cos d’emergències no haurien “acatat un requeriment judicial obeint a directrius polítiques”. A més, ha alimentat la confrontació entre Ada Colau i el conseller de l’Interior Miquel Buch de les últimes setmanes amb una crítica directa: “no poden alinear-se amb el moviment okupa, però especialment no poden desobeir un requeriment judicial o instar funcionaris públics a que ho facin”, ha dit en referència al govern municipal. També consideren una “irresponsabilitat” dels bombers no actuar, perquè hi podria haver hagut algun accident.

Bombers ho neguen

El portaveu del sindicat de Comissions Obreres als Bombers de Barcelona, Pere Martínez, també ha rebutjat a aquest diari les acusacions realitzades des dels Mossos d’Esquadra. El representant sindical dels bombers, present durant l’actuació, assegura que les paraules atribuïdes al cap del cos “són una solemne mentida” i que es pot veure en el rerefons de la filtració “una intencionalitat manifesta en període electoral”. De la mateixa manera, concreta que el normal és actuar “quan s’ha de garantir la seguretat d’una persona o una estructura” i això “no va estar en risc en cap moment”, apunta. Segons Martínez, s’han donat molts casos en què qui ha executat els desallotjament d’ocupants a façanes han estat els mossos i “mai ha suposat un inconvenient perquè és la seva funció”, ha puntualitzat. “Nosaltres actuem per fer salvaments, no desnonaments”, remarca. En el mateix sentit, Pere Martínez ha assenyalat que mai han rebut cap instrucció política per part de ningú. 

Respecte a aquell operatiu en concret, el portaveu de Comissions Obreres ha recordat que la policia catalana va insistir especialment en què la retirada de la noia que s’havia assegut a sobre d’una mena de bastida i lligat amb cordes de la façana la fessin ells, els bombers. “Deien que no tenien suficient entitat per fer-ho, però ho han fet en moltes altres ocasions”, insisteix. En tot cas, van decidir quedar-se fins que va garantir el dispositiu per ser d’ajuda en cas de necessitat, indica Martínez.​

Finalment, qui es va encarregar de despenjar la noia va ser una especialista de la unitat de muntanya del cos de Mossos d’Esquadra, com es pot veure en aquest vídeo. 

Més notícies
Una de les okupes, penjada de la façana com a protesta. | David Cobo
Un desallotjament acaba amb una detinguda i set activistes denunciats per desordre públic
Notícia: Un desallotjament acaba amb una detinguda i set activistes denunciats per desordre públic
Comparteix
Desenes de persones s'han concentrat per protestar contra el desnonament
Buch recorda a Colau l’acord de mantenir la seguretat “fora de debats partidistes”
Notícia: Buch recorda a Colau l’acord de mantenir la seguretat “fora de debats partidistes”
Comparteix
El conseller respon a les crítiques de l'alcaldessa de Barcelona, que l'ha acusat de descuidar les funcions de la policia

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa