Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un estudi del Clínic preveu quan empitjorarà un pacient de Covid-19 i permet avançar-ne el tractament
  • CA

“Som pioners. Al món no hi ha hagut ningú que tingui aquest nivell d’aplicació d’intel·ligència artificial en els pacients”, diu Carolina Garcia-Vidal. Així resumeix l’actual situació al voltant del coronavirus a l’Hospital Clínic la coordinadora d’un estudi que avança quan un malalt empitjorarà. És la fita que han aconseguit els sanitaris del centre barceloní juntament amb els investigadors de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS). Un mètode que preveu complicacions en pacients de Covid-19 de manera automàtica i que permet que se’ls tracti de manera personalitzada abans de temps. Ho ha comunicat el departament de Salut tot compartint una informació que avança TV3.

A la peça de la televisió pública catalana es detalla que l’aplicació de la intel·ligència artificial ha col·laborat en què el Clínic sigui un dels hospitals menys mortalitat de tot Europa. A més, la doctora Garcia-Vidal explica que l’aplicació en pacients de coronavirus han demostrat que quan saltava una alerta, significava que el malalt estava a punt d’empitjorar. En aquell moment, es buscava els metges que li feien el seguiment i se’ls indicava, de manera precoç, quin tractament caldria aplicar-hi.

De fet, aquesta última decisió és important perquè l’empitjorament del pacient no sempre és igual amb el coronavirus. “Uns tenen molta inflamació. Uns altres tenen una infecció nova per altres bacteris o virus. I uns altres tenen un trastorn en la coagulació”.

Per arribar a desenvolupar aquesta tecnologia, des de l’hospital barceloní s’han arribat a analitzar tres trilions de dades de pacients. I els ha servit per arribar a tenir a temps real “tota la informació” del que passa “amb els 1.500 pacients” que va arribar a tenir el Clínic alhora. La tecnologia l’havien estat treballant durant mesos i, de fet, quan va arribar el virus, ja la tenien preparada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa