Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un cribratge a la UB al febrer va detectar un 15% d’infectats per Covid
  • CA

Un cribratge realitzat per l’Hospital de Bellvitge a la Universitat de Barcelona (UB) va detectar un 15% de positius, entre proves PCR i proves serològiques, que detecten la presència d’anticossos. En concret, un 1,6% de les 2.784 mostres van donar positiu en PCR, i un 12,8% ho van fer en les mostres de serologia a la sang. Entre els 1.206 estudiants participants, els percentatges van ser una mica superiors: 2,8% de positius per PCR i 15,4% en serologia. El cribratge es va fer al febrer, i el percentatge de positius és semblant a la mitjana de la població.

En total, van participar en el cribratge 3.243 persones, però finalment es van recollir 2.784 mostres. En concret hi van participar 1.206 estudiants, de 23 anys de mitjana, 879 membres del personal docent i investigador, de 49 anys de mitjana, i 699 membres del personal d’administració i serveis, també amb 49 anys de mitjana d’edat. El 65% dels participants eren dones. Cap dels participants de l’estudi presentava simptomatologia sospitosa d’infecció per SARS-CoV-2 en el moment de recollir les mostres.

Infeccions precoces

Dels 44 participants asimptomàtics amb PCR positiva, 38 (1,36 % del total de la mostra) també van donar positiu en anticossos. Per tant, només 6 participants, que constitueixen un 0,22 % del total, es podien considerar com una infecció precoç. “Aquests individus, presimptomàtics i probablement amb càrregues virals elevades, són el perfil de transmissors potencials”, explica Francisco Ciruela, catedràtic de farmacologia de la UB i coordinador del projecte.

María Ángeles Domínguez, professora de microbiologia de la UB i cap del Servei de Microbiologia de Bellvitge, destaca que sis d’aquests positius per PCR van mostrar el genotip de la variant alpha del virus (VOC 202012/01) descrita per primera vegada al Regne Unit a principis de desembre de 2020. En dos d’aquests sis casos, la detecció d’anticossos va ser positiva, i en els altres quatre casos, negativa.

Si mirem la prevalença per col·lectius en la prova PCR, el percentatge de positius va ser d’un 2,8 % entre els estudiants, un 1 % en el PAS i un 1,52 % en el PDI, mentre que cap PDI de l’àmbit clínic va donar positiu. Amb relació a la seroprevalença, en el col·lectiu de l’alumnat era del 15,4%; en el PAS, un 12,9%; en el PDI, del 9,0%, i en el PDI clínic, de l’11,8%. Per tant, “els resultats no mostren diferències entre els diferents col·lectius de la UB. Tampoc es van observar diferències quan es va estimar la prevalença per sexe», apunta Sebastià Videla, professor de la Unitat de Farmacologia de la UB i cap de la Unitat d’Investigació Clínica en Assaigs Clínics de Bellvitge i l’IDIBELL i primer autor de l’article.

Cap vacunat a l’estudi

En l’estudi dut a terme entre desembre de 2020 i febrer de 2021 van participar un total de 3.243 persones de la comunitat UB, tot i que no totes les mostres van ser viables per a l’estudi. En aquell moment, cap de les persones que hi van participar estaven vacunades. Els participants van respondre un qüestionari epidemiològic breu via telemàtica i posteriorment se’ls va fer una anàlisi PCR mitjançant una mostra nasal i una analítica de sang per determinar la presència d’anticossos IgG contra el SARS-CoV-2. Aquestes mostres, obtingudes a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, als Serveis Mèdics de la UB i a l’Oficina de Seguretat, Salut i Medi Ambient (OSSMA), es van processar al Servei de Microbiologia del HUB i els resultats es van comunicar als participants mitjançant el canal La Meva Salut del Departament de Salut.

«La participació de l’assistència primària en aquest estudi ha estat imprescindible per tal de comunicar els resultats de PCR positiva als participants i donar els consells necessaris per tallar la cadena de transmissió», explica Marta Sancho, directora de projectes DAP Costa de Ponent GTMS i coordinadora del seguiment dels casos positius per SARS-CoV-2.

La UB i Bellvitge han publicat els resultats de l’estudi del cribratge, el primer en l’àmbit universitari de tot l’estat, a la revista ‘International Journal of Environmental Research and Public Health’.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa