L’Ateneu d’Hostafrancs denuncia que ha tornat a patir pintades feixistes al seu local, al carrer Elisi d’aquest barri de Sants-Montjuïc. El bar és seu d’un col·lectiu independentista i ha denunciat a través de les xarxes socials que ha trobat esvàstiques i amenaces pintades a la persiana i la façana, com mostra en una fotografia.

Concretament, l’atac ha inclòs dues esvàstiques nazis, el número 88 –que significa Heil Hitler, per la vuitena posició de l’H a l’alfabet–, el símbol de la Falange Espanyola –un jou i un feix de fletxes– , la creu de Lorena usada pel feixisme contemporani, les inicials AE d’Arriba España, una diana i la frase “Fuck antifa”, en referència al moviment antifeixista. La persiana està decorada amb una al·lusió als CDR sorgits de l’1 d’Octubre.

Segons denuncia el col·lectiu, no és el primer atac d’extrema dreta que reben en els 5 anys d’història del local. Però avisen que les amenaces rebudes no els faran enrere: “Aquest darrer [atac] servirà pel mateix, per refermar el nostre compromís amb uns Països Catalans lliures i antifeixistes”, han piulat.

Degoteig d’atacs

Les pintades feixistes no són un fet aïllat a Barcelona. Un degoteig de casos es dóna a conèixer a les xarxes socials i fa evident l’assenyalament d’entitats contràries als valors d’aquests grups ultres, amb especial predilecció per seus de col·lectius independentistes i monuments catalanistes o republicans. Així, per exemple, aquest octubre la llibreria Etcètera del Poblenou es trobava amb una pintada de “Rull etarra” i “boicot” perquè al cap de poques hores estava prevista una conferència de l’exconseller Josep Rull sobre el seu últim llibre.

Aquest desembre, a Sant Andreu, apareixia una esvàstica al bust de José Martí, pare de la independència cubana. L’escultura és al recinte municipal de la Fabra i Coats, a Sant Andreu, en una àrea suposadament vigilada per una càmera de seguretat.

Menció a part mereixen els faristols de memòria històrica republicana, instal·lats per l’Ajuntament els darrers anys i víctimes de reiterats atacs. La de Sant Felip Neri, que recorda els bombardejos de l’aviació de Mussolini, ha estat repetidament vandalitzada. També ho ha estat molts cops la que rememora les tortures del franquisme a la Prefectura de la Via Laietana. I fins i tot ha aparegut malmesa amb una esvàstica la placa que assenyala l’última casa de Lluís Companys a Barcelona.

Nou comentari

Comparteix