Un alberg fix manté l’allotjament a joves sense llar després de la pandèmia

Barcelona compta amb un nou equipament per allotjar fins a 40 joves sense llar. El dispositiu, obert a l’abril, funciona les 24 hores tots els dies de l’any. Dona continuïtat al recurs que el consistori va posar en marxa a Montgat durant la irrupció de la pandèmia com a mesura excepcional. Té un pressupost d’1,96 milions d’euros l’any i està cofinançat per l’Ajuntament i la Generalitat. Segons l’Ajuntament, l’experiència d’emergència va servir per constatar que calia un recurs específic per a aquest perfil d’usuaris.

El projecte està pensat per allotjar i atendre de manera integral a nois i noies d’entre 18 i 23 anys que, per la seva situació prèvia, es troben en una situació d’alta vulnerabilitat social i desemparament sense referents familiars. De fet, es tracta d’un equipament “d’alta intensitat socioeducativa”. El projecte batejat com Llar d’Oportunitats compta amb la col·laboració de l’entitat Superacció, que en gestiona el dia a dia, i la Fundació de la Santa Creu, responsable de les instal·lacions.

Per això, l’objectiu del projecte Llar d’Oportunitats no és només allotjar sinó també oferir oportunitats, com el mateix nom indica. La idea és que funcioni com un projecte “educatiu, de recuperació i promoció social” per a joves en situació de carrer, sense referents adults, amb dificultats d’idioma o problemes per regularitzar la seva situació. En aquest sentit, la intervenció socioeducativa des de l’equipament parteix de l’experiència de Montgat, que ha posat el focus en el treball social comunitari o el sentiment de pertinença, per exemple.

Joves del projecte ‘Llar d’Oportunitats’ al nou alberg per a sense llar menors de 23 anys / ACN

“La voluntat és acompanyar els joves de manera individual, anant més enllà de la cobertura de les seves necessitats bàsiques i proporcionant eines per promoure la seva socialització”, resumeixen des de l’Ajuntament. La derivació al nou equipament es farà preferentment des dels equips socials municipals que fan intervenció a carrer, normalment el Servei de Detecció i Intervenció (SDI).

A més, el centre passarà a format part de Sostre 360, el programa impulsat per la Generalitat per acompanyar joves majors d’edat que es troben en situació de sensellarisme i vulnerabilitat, i en serà el referent a la ciutat de Barcelona.

Nou comentari

Més notícies
Una persona sense sostre dorm al barri Gòtic durant els dies de confinament / D.C.

Almenys 15 persones sense llar han mort aquest any a Barcelona

La Fundació Arrels denuncia que tres d'elles van perdre la vida a conseqüència del fred
Neix el Sindicat de Persones Sense Llar, en una roda de premsa a la plaça Sant Jaume / D.C.

Els sensellar s’organitzen i reclamen reunir-se amb Colau i la Generalitat: “Som els oblidats”

El Sindicat de Persones Sense Llar neix demanant que es mantinguin els recursos municipals oberts tot i la fi de l'hivern
Una persona sense llar dormint al carrer / Arrels

“És inacceptable que en una ciutat com Barcelona hi hagi persones que morin de fred al carrer”

Sant Egidi triplica els àpats distribuïts a Barcelona per la pandèmia
Accés al macroalberg de la Fira, aquest setembre / MMP

L’Ajuntament vol tancar el macroalberg de la Fira i reallotjar sensellar en hotels

La regidora Laura Pérez admet que el model d'atenció massiva al pavelló no agrada al consistori