Un 38% més de les multes municipals es podran saldar amb cursos, mediació o feines comunitàries

El regidor Marc Serra ha reivindicat que les ordenances "no tenen un objectiu confiscatori" i que, "sobretot", cal evitar que "col·lectius vulnerables" ho siguin encara més

Menys recaptació i més pedagogia. Aquesta és l’aposta del nou govern municipal per saldar les multes per ordenances de l’Ajuntament de Barcelona. A través d’un nou decret, s’ha ampliat un 38% el nombre d’infraccions que, en compte de pagar-se, podran ser substituïdes per altres mesures. Entre elles, hi ha la realització de cursos educatius, tasques en benefici de la comunitat, la mediació o “qualsevol altra activitat que l’Ajuntament, amb el consentiment de la persona infractora, acorda”. Així, s’augmenta els casos en què es podrà convalidar la sanció econòmica amb altres opcions de 111 a 154. A més, la nova norma inclou també infraccions greus i molt greus, no únicament les lleus. 

El regidor de Drets de Ciutadania, Participació i Justícia Social, Marc Serra, ha reivindicat el decret com una aposta que “promou la cultura de justícia restaurativa entre la ciutadania” i ha subratllat que “les ordenances no tenen un objectiu confiscatori, per recaptar diners, sinó que busquen evitar conductes antijurídiques i de transformació de conductes contràries al benestar col·lectiu”. Així, “impedim que col·lectius vulnerables es vegin més afectats encara per la imposició d’una sanció”, ha afegit Serra.

La norma s’aplicarà als multats no reincidents residents a Barcelona, així com els menors d’edat i les persones en situació de vulnerabilitat, resideixin o no a la ciutat. En el cas dels menors, la substitució s’oferirà de manera expressa, mentre que els adults hauran de demanar-la mitjançant una sol·licitud; les hores a dedicar a les tasques en benefici de la comunitat també varien en funció de si l’infractor és o no major de 18 anys. El mínim en són 4 i el màxim, 60.

Aquesta iniciativa substitueix la regulació anterior, del 2013, i introdueix millores en els protocols de coordinació amb els serveis socials amb l’objectiu d’evitar, de nou, incidir en la vulnerabilitat de les persones sancionades. La mediació serà, precisament, una de les novetats que s’aplicarà en els casos en què pugui haver-hi “col·lectius perjudicats”. El govern d’Ada Colau defensa que amb aquest enfocament es volen reforçar les “estratègies basades en la pedagogia, en la responsabilització de la persona infractora i en la reparació de la víctima​”.

Més informació

Comentaris

    Pregunto 25/08/2019 2:38 pm
    "la nova norma inclou també infraccions greus i molt greus, no únicament les lleus". Si són molt greus, ¿no podria ser que l'Ajuntament no tingui capacitat, dret, a dir-hi res, sinó que sigui cosa de la justícia ordinària?

Nou comentari