Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
“Tranquil, som la policia, hi som per ajudar-lo”: nou protocol per controlar persones agitades
  • CA

Com si haguessin tingut una premonició, les autoritats de seguretat i d’emergències han presentat avui un nou protocol per controlar persones agitades amb algun tipus de trastorn psiquiàtric o psicològic: just dos dies després de l’incident del Carmel en què un malalt d’esquizofrènia va acabar rebent dos trets de la policia perquè abans havia clavat una ganivetada a un mosso d’esquadra i una altra a un guàrdia urbà.

El nou protocol s’estrena ara amb una prova pilot a Barcelona –ja hi ha 400 agents que han fet la formació– i l’any que ve s’estendrà a tot Catalunya. Ha sigut desenvolupat per la Guàrdia Urbana, els Mossos i el SEM a partir d’una proposta del coordinador de formació de la policia local de Barcelona, l’agent Gil Garcia Casaramona, que ahir va dirigir una demostració de com funciona el mecanisme.

Els agents s’han de posar davant de la persona que està agitada, repartir-se al seu voltant per anar a agafar-li les extremitats i evitar en tot moment pressionar-li el tòrax, perquè són persones que estan en una situació d’hiperventilació no poden tenir un col·lapse. Sempre hi ha un agent que fa el paper d’interlocutor i que és el que avisa la persona que ha de ser reduïda: “Tranquil, com la policia, som aquí per ajudar-lo”, l’avisen.

L’objectiu és immobilitzar-los i es pot fer contra una paret o bé envoltant-lo per davant i per darrere.  Si els agents que actuen tenen un escut el poden fer servir perquè és un element que permet la contenció sense causar lesions. Quan se’l té controlat, se li posa un casc –pot augmentar l’estrès però evita que es lesioni– i si s’ha pogut mobilitzar una unitat del SEM perquè porti una llitera, se l’estira a la llitera. Si no, se l’estira a terra, sempre de panxa amunt. En tot moment s’ha de tenir en compte que es tracta amb pacients que necessiten un ingrés involuntari, i la policia és el mitjà pel qual aquesta persona és posada en mans dels equips sanitaris que, un cop immobilitzada la persona li poden injectar un tranquil·litzant. 

El protocol, però, no preveu de moment un mecanisme per controlar persones amb armes blanques o armes contundents, com va ser el cas del Carmel de dimarts. D’entrada, en un cas així no es pot anar amb les mans descobertes, pel perill que representa un ganivet. Desenvolupar una segona part del protocol queda pendent, i mentrestant aquests casos s’hauran de tractar com fins ara, com es pugui i amb sentit comú.

L’any passat, el SEM va atendre gairebé 1.500 persones amb agitació psicomotora: una mitjana de 4 casos al dia en què es requereix l’actuació conjunta i coordinada del SEM amb cossos policials. 

El director general dels Mossos d’Esquadra, Andreu Martínez; el comissionat de Seguretat de l’Ajuntament, Amadeu Recasens; el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella; el gerent del Sistema Sanitari d’Emergències (SEM), Antoni Encinas; i el gerent del Consorci Sanitari de Barcelona, Jaume Estany, han presentat avui el protocol. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa